Primitief kamperen in het Leenderbos van 7 t/m 8 augustus 2016
Van zondag 7 op maandag 8 augustus heeft Michel met zijn oudste dochter Jennifer gekampeerd in het Leenderbos.  Het Leenderbos is een camping midden in de natuur en wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Het mooie aan de camping vindt ik de rust en de ruime staanplaatsen tussen de bomen. Je staat letterlijk middenin het bos.

Nadat we de tent hadden opgezet hebben we eerst een broodje kaas gegeten, vervolgens zijn we een boswandeling gaan maken. Fiets en wandelpaden zijn er genoeg in de omgeving, en vroeger als leiding van de scouting heb ik hier tal van fiets en hikeroutes uitgezet, waar de nadruk lag op het navigeren met kaart en kompas.

De bomen hebben na de hagelbui van eind juni fikse schade opgelopen, veel bomen zijn omgewaaid en vooral aan de rand van het bos is de schors van de hoge naaldbomen flink beschadigd, Maar het weer is ook onderdeel van de natuur en de natuur is sterk genoeg om zichzelf telkens weer te herstellen.

Jennifer is echt een buitenmeisje en kan genieten van de flora en fauna, telkens als ze een kikker weg zag springen ging ze door haar hurken heen om ze te observeren, ze wil later de vrouwelijke Freek Vonk worden. En met haar passie voor de natuur moet dit zeker lukken.

Na de voor Jennifer iets te lange wandeling gaan we terug naar de tent en zet ik een lekkere kop bosvruchtenthee voor haar. Vervolgens gaan we verder met het opbouwen van het kamp. Jennifer legt een tuintje aan en ik maak een vuilniszakhouder, een waslijn en wasknijpers. Als bushcraft/survivalexpert wil je het verblijf zo aangenaam mogelijk in de natuur maken.

Jennifer gaat vervolgens de camping afstruinen naar dieren, diersporen en zwerfvuil wat ze op haar beurt weer netjes in de vuilniszak stopt. Om 16:00 uur is het tijd voor het avondeten, ik heb beloofd pannenkoeken te bakken. Dit is eigenlijk tegen de principes in omdat wij via man bijt hond "bekend" zijn geworden met hamburgers en cola.
De pannenkoeken waren heerlijk, vervolgens gaan we nog even een korte boswandeling maken in de hoop dat we een ree of een wild zwijn spotten. Helaas blijft het bij de sporen van een reebok. Teruggekomen bij onze tent maak ik voor Jennifer en mezelf een lekkere kop dennennaaldenthee, nu hebben we onze vitamine C boost voor vandaag ook weer gehad.

Jennifer wilde geen hut mee gaan bouwen dus besloot ik een krukje van een vuilniszak en 3 stevige takken te maken, en wat zat deze kruk lekker. Inmiddels is het al bijna donker en Jennifer vertelde me dat ze een heel klein konijntje had zien lopen, ineens roept ze daar is ie weer.... Het konijntje blijkt een wel heel nieuwsgierig bosmuisje te zijn, die helemaal niet schuw is voor mensen. We hebben het diertje wel een uur lang in de gaten gehouden, en om 22:00 uur was het bedtijd.

Ik was mijn tandenborstel opzettelijk vergeten en heb er eentje gemaakt van een takje van een hazelaar, dit kun je doen door een vers takje van de boom te snijden. Vervolgens verwijder je de schors en kauw je het uiteinde tot het een kwast wordt, en hiermee kun je dan je tanden poetsen.

Maandag om 5:30 ben ik wakker en kort later Jennifer ook, even later staan we alweer in het bos op zoek naar reeën, deze zien we niet maar wel vleermuizen en een vroege merel. Ineens horen we gekraak in het bos, ik zeg vlug naar dat pad misschien zien we een ree. Maar nee even later volgt er meer gekraak en komt er een hele familie wilde zwijnen door het bos gerend. Omdat er enkele jongen bijzitten doen we een paar stappen terug, we horen nog meer gekraak ik pak mijn camera en doe weer enkele stappen naar voren we horen en zien gelijktijdig een knorrend wild zwijn met zijn scherpe tanden twee tellen later is hij tussen het kreupelhout en de bosjes verdwenen. We wachten een halve minuut en gaan dan op het pad kijken of we sporen kunnen vinden deze hebben we dan wel vast kunnen leggen zodat we toch iets van een bewijs hebben.

Jennifer wil vervolgens terug naar de tent waar we de boel opruimen en klaarmaken voor vertrek, hoewel ons verblijf kort was hebben we erg van de natuur genoten en dat om slechts 15 minuten rijden van huis.
(c) 2016 by woodcraftsurvival.com