Woodcraftsurvivalwandeling 10 juli 2016
Vandaag zijn Michel en Eddy weer op pad gegaan om wat technieken te testen en te verbeteren, in juni is er hier een record aan regen gevallen. Dit is goed te zien in de natuur. Veel stukken bos staan nog deels onder water, paden en zandwegen zijn moeilijk begaanbaar, en door alle plassen  is er een ware muggenplaag. Maar gelukkig gaan wij goed voorbereid op pad en hebben we Deet om dit ongedierte op afstand te houden.

Ik heb een licht werphengeltje getest, deze is klein genoeg om mee te nemen in een rugzak. Ideaal voor survivaltrips waar je afhankelijk bent van het voedsel dat je onderweg tegenkomt.

We hebben ook een kaarskandelaar gemaakt, het is niets anders als een stok die je met een punt in de grond steekt. Het andere uiteinde splijt je met een mes. In de ontstane inkeping kun je een stuk schors klemmen. Die de kaars op zijn plek houdt.

Dat vuursteen vlijmscherp is heb ik al enkele keren ondervonden, maar ik heb het zelf nooit gebruikt als mes. Hier kun je zien dat ik stukken berkenschors op maat snij, om toch maar even in de pre historie skills te blijven hebben we een stenen knots gemaakt. Deze kun je gebruiken als verdedigingswapen of om te jagen op dieren.

Wist je dat je met één enkel wattenstaafje, een firesteel en een beetje lippenbalsem een vuur kunt aanmaken. Het is erg eenvoudig haal de watjes los van de wattenstaafjes, maak ze pluizig door ze voorzichtig uit elkaar te trekken. Smeer één watje in met lippenbalsem. Vervolgens leg je beide watjes tegen elkaar aan en ontsteek je ze met een firesteel. Door de lippenbalsem zullen de watjes een stuk langer blijven branden, als je nu berkenschors of ander brandbaar aanmaakmateriaal toevoegt kun je een vuurtje opbouwen.

Met een petfles en een leeg colablikje hebben we ook een zonnedistilleerderij gemaakt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
(c) 2016 by Woodcraftsurvival.com