Sporenzoeken tijdens de wandeling van 12 juni 2016
Op zondag 12 juni 2016 zijn Michel en Eddy op pad geweest om sporen te zoeken en deze proberen te linken aan dieren die in de Nederlandse natuur voorkomen. In het losse zand van het militair oefenterrein zijn sporen makkelijk te herkennen en te volgen.

Zo hebben we vandaag de sporen van de volgende zoogdieren met zekerheid vastgesteld; Dit waren de mens, vos, hond, ree, rat, muis en het konijn. Ook hebben we enkele sporen waargenomen die we niet kunnen herleiden. Wellicht had een zakboekje sporen wat meer duidelijkheid geschept, het zouden sporen van een eekhoorn, een egel of een marter kunnen zijn. Ook de sporen van een ekster zijn vrij eenvoudig waar te nemen in het losse zand.

Maar ook mieren en andere insecten laten allerlei interessante sporen en bouwwerken achter.

Tijdens onze toch kwamen we een konijn tegen wat besmet is met de voor konijnen dodelijke ziekte Myxomatose, bij het besmette konijn ontstaan zwellingen bij de ogen, oren en anus. Meestal sterft het konijn aan een longontsteking. De ziekte is voor mensen oen hazen ongevaarlijk.

Myxomatose komt van nature voor bij het Braziliaanse konijn, maar in de jaren 50 van de vorige eeuw is het virus dat Myxomatose verspreid door de mens met opzet naar
Australië gebracht, om verdere verspreiding van het Europese wilde konijn in Australië te voorkomen. Het Europese wilde konijn is door de mens in Australië geïntroduceerd en was daar een enorme plaag geworden door het gebrek aan natuurlijke vijanden. Op de een of andere manier is de ziekte via de mens weer op het Europese vaste land terecht gekomen, waar het 2 maal per jaar bij wilde en tamme konijnen voor dood en verderf zorgt.

Op een van de onderstaande foto's zie je goed de gezwellen bij de ogen van het konijn, het dier ziet amper iets en het koste hem erg veel moeite om opzij te huppen. Mijn vraag luidt dan ook waarom doen mensen dieren zoiets aan? Het moet een vreselijke pijnlijke dood voor het konijn zijn.

Het werd ook weer eens hoog tijd om foto's te maken van mijn vernieuwde survivalkit, in een survivalkit zitten een aantal belangrijke items die je leven na een ramp of calamiteit aanzienlijk eenvoudiger kunnen maken.
(c) 2016 by Woodcraftsurvival.com