Voorjaarswandeling 17 april 2016
In het Brabantse landschap worden iedere winter de bossen uitgedund, zo ook de afgelopen winter. Het grote voordeel voor ons is dat er dan weer veel bouwmaterialen voor handen zijn om bijvoorbeeld hutten te bouwen. Zo brengen we de natuur geen schade toe.

We hebben een mooie lean to shelter gemaakt, handig als de sparrentakken zo voor het oprapen liggen. Verder proberen we de tijd altijd op te vullen met een aantal kleinere projecten.

Van een (lege) petfles is eenvoudig een spuitfles te maken, zo kun je met minimaal water toch goed je handen of je haren schoonspoelen.  Je maakt met je zakmes enkele kleine gaatjes in de dop van de fles, vervolgens vul je de fles met schoon water en draai je de dop weer op de fles. Als je de fles nu op zijn kop hout en je knijpt in de fles zal het water er met behoorlijk wat kracht uitgespoten worden. Dit is voldoende om er je handen meet te wassen en je haren er mee uit te spoelen. Maar ook als je een vuiltje in je oog hebt kun je hiermee gedoseerd je oog uitspoelen.

Met twee stukken touw kun je eenvoudig in een boom klimmen. Aan beide einden dien je het touw wel van een lus te voorzien, vervolgens haal je het touw om een boom en steek je één uiteinde door de andere lus heen. Als je het touw nu strak om de boom trekt kun je een voet in de lus steken. Het andere touw bind je een klein stukje hoger in de boom, vervolgens steek je de andere voet in deze lus. Als je nu gaat staan zul je niet meer steunen in de eerste lus, deze kun je vervolgens weer omhoog schuiven. Zo kun je vrij eenvoudig in een boom klimmen. Zorg er wel voor dat de boom waarin je klimt niet te dik is, want je moet je handen wel om de boom heen kunnen slaan.

Wij hebben ondervonden dat de twee stukken touw niet even lang moeten zijn, een verschil van 20cm moet voldoende zijn om vrij simpel de boom in te klimmen.

Van een petfles en een stukje van een berkentak kun je een waterfilter maken waarmee je het sediment uit verontreinigd water kunt halen.
Snij de achterzijde van de petfles van de fles, en snij van een berkentak een schijfje van circa 2cm wat precies in de schroefopening van de fles past. Vervolgens bevestig je een touwtje aan de open zijde van de petfles. Nu kun je de petfles vullen met vervuild water, en deze ophangen aan een tak. Met een schone drinkbeker of bakje vang je het gefilterde water op. Dit gaat erg langzaam het principe is van een milbankfilter. Het water dient natuurlijk nog wel gekookt te worden voor je het gaat opdrinken.

De filtering geschied door de haarvaten die in het berkenhout zitten.
(c) 2016 by woodcraftsurvival.com