Wandeling 4 augustus 2017
Het mooie van bushcraftsurvival is dat het zo'n breed georiënteerde hobby/levenswijze is. Het ene moment ben je hout aan het hakken voor je kampvuur waar je eten op gaat bereiden, terwijl je een aantal uren laten sporen van mens en dier aan het volgen bent. Hoewel wij altijd goed voorbereid op pad gaan, weten wij ook niet wat we tijdens onze wandelingen tegen komen.

Zo zagen we vandaag twee reebokken, eentje was ons tot op een afstand van ca. 15 meter genaderd, de ontmoetingen met wilde dieren blijft altijd speciaal.
Bij onze vaste basiskampplaats hadden wilde zwijnen heel de grond omgewoeld, hierdoor was een sparrenwortel over de lengte van circa 3 meter bloot komen te liggen, sparrenwortel kun je gebruiken als natuurlijk touw ik heb het stuk dus in mijn rugzak gedaan want je weet nooit wanneer je in de bush een stuk touw nodig hebt.

Van een los zaagblad kun je een spanzaag maken met behulp van een tak, ik vervoer mijn zaagblad in het getoonde MSR pannetje. Zo voorkom ik dat het losse zaagblad mijn tas of uitrusting beschadig.

Een tijdje terug had ik op een militair oefenterrein een nieuwe losse flodder gevonden, met het kruit wat hierin zit kun je met behulp van een vonkje van bijvoorbeeld je firesteel eenvoudig een vuurtje aanmaken.

In sommige gevallen is het fijn om een houten hamer te hebben, deze sjouwen wij natuurlijk niet mee maar maken wij terplekke in het bos. Met deze houten hamer kun je allerlei klusjes uitvoeren waarvoor je een hamer nodig hebt, bijvoorbeeld het in de grond slaan van piketpaaltjes. Of het aankloppen van pen/gat verbindingen.

Vuur maken met de vuurboog blijft speciaal, maar bij natte/vochtige grond is het soms erg moeilijk om een goed kooltje te krijgen. Door het plankje met 2 spijkers op een boomstam vast te slaan voorkom je dit, het bijgaande voordeel voor de wat oudere bushcraft is dat dit ook nog eens het lichaam minder zwaar belast. Ideaal dus voor de 55+ bushcrafter.

Indien je door gevaarlijke dieren bedreigd wordt kun je met een spuitbus met een brandbare stof en een aansteker deze dieren eenvoudig op afstand houden en/of verjagen.

Door de warme vochtige periode van de laatste tijd schieten er overal paddenstoelen uit de grond zo vonden wij een aantal cantharelletjes aan de rand van het bos.
(c) 2017 by woodcraftsurvival.com