Tropische zomerwandeling juli 2018
Het is al weken tropisch warm in Zuid Oost Nederland, en regen is er de afgelopen weken nauwelijks tot niets gevallen. Het riviertje de Tongelreep staat ontzettend laag en het verdorde grasland doet me denken aan de documentaires die je op National Geographic Channel ziet over de Afrikaanse Savanne.

De temperaturen van 28 graden ervaar ik al niet eens meer als onaangenaam warm, dit hangt natuurlijk samen met de droogte waardoor de luchtvochtigheid erg laag is.
Om optimaal van de wandeling te genieten gaan we net na zonsopkomst naar de bossen, vrijwel meteen zien we een ree in het verdorde weiland op zoek naar voedsel.

In een bosperceel waar in januari veel sparren zijn omgewaaid hebben we een mooi plekje opgezocht om er een mooie lean too shelter van te maken. Door de overvloed aan sparrentakken en de manier waarop Eddy en Michel de taken verdelen is deze shelter binnen een half uur gebruiksklaar.
Ook met dit warme weer dien je voor een goede isolerende bodembedekking te zorgen, hiervoor hebben we dan ook een dikke laag sparrentakken gebruikt.

Een tijdje terug had ik een conibearklem voor ratten gevonden, voor de website hebben we deze een keer gepannen en opgesteld. Je moet de klem opstellen zodat het te vangen dier wordt gedwongen de route via de klem te nemen, met takken en boomstammen versper je de weg rond de klem.
Omdat het plaatsen van vallen in Nederland verboden is hebben we de klem na de fotosessie natuurlijk weer opgeruimd. In Noord-Amerika worden dergelijke klemmen veelvuldig gebruikt door Trappers die hiermee hun eigen voedsel verzamelen en de pels verkopen.

Vervolgens hebben we van de stengels van een bramenstruik een stevig touw gevlochten. Je dient hiervoor eerst de doorns te verwijderen, vervolgens duw je met een stuk hout de stengel plat tegen een boomstam aan. Vervolgens verwijder je de binnenkern van de buitenzijde, van de strengen die overblijven kun je vervolgens een touw vlechten. Gebruik hiervoor altijd de jonge scheuten, de oudere scheuten zijn wat houterig.
(c) 2018 by Woodcraftsurvival.com