Woodcraftsurvival expeditie 2018
Van vrijdag 21 tot en met zondag 23 september waren we op expeditie door de Brabantse bossen.
Op vrijdagavond hebben we in het donker onze onderkomens opgezet, om vervolgens gezellig bij het kampvuur het programma van de dag erop te bespreken.
In de nacht viel er nog een buitje regen.

Na het ontbijt van zaterdagochtend hebben we eerst met een luchtdrukpistool geschoten, tijdens veel expedities is het belangrijk dat je kunt schieten. Dit om jezelf te beschermen tegen gevaarlijke dieren die je onderweg tegen kunt komen.
Nadat Michel de instructie over het gebruik van een kaart en kompas heeft gegeven, kregen de deelnemers een route, via de opgegven coordinaten kwamen ze uiteindelijk bij het riviertje de Dommel terrecht.Vervolgens hebben we een geschikte plek gezocht waar we de oversteek konden maken. Met een stok in het water demonstreerde Michel hoe je een doorsteek het beste kunt maken. Nadat iedereen veilig de overkant had berreikt was er de gelegenheid om droge kleding aan te trekken. Vervolgen zijn we weer naar het kampterrein gelopen, onderweg gaf Michel uitleg over eetbare en medicinale planten die tijdens een expeditie van pas kunnen komen.

De rest van de middag hebben de kinderen Jennifer en Joey met hond Kantor gespeeld. Mario is bezig geweest met het verzamelen van brandhout, en intussen heeft Anja Featherstick leren snijden. Michel en Eddy hebben een eerste poging gedaan om berkenpek te maken, dit kun je doen door berkenschors op te rollen in een blikje waar een deksel op zit. Aan de onderzijde van het blik dien je een gaatje te maken. Vervolgens graaf je een kuil waarin je een opvangbakje plaatst. Het Blikje zet je met het gaatje bovenop het ovangbakje. Vervolgens maak je een vuurtje boven het blikje, door de wartme zal de berkenteer die in schors zit eruit lopen. Via het gaatje loopt dit dan in het opvangbakje. Toen het vuurtje was gedoofd hebben we het blikje geopend er was een klein beetje berkenpek onder in het opvangbakje terrecht gekomen, we moeten volgende keer dus veel meer berkenschors gebruiken.
 
Intussen had Leo weer een heerlijke chinese rijsttafel in elkaar gezet, nasi met saté, kroepoek en natuurlijk atjar stonden op het menu. Anja, Mario en Joey hebben reismaaltijden gegeten. Van een stuk ijzerdraad had Michel een broodrooster gemaakt, deze is het weekend veelvuldig gebruikt.
Na het avondeten hebben we nog even bij het kampvuur gezeten, om vervolgens allemaal weer op tijd naar bed te gaan.

Vanaf zaterdag 17:00 tot zondag ochtend heeft het geregend, wat weer ideaal was om via het afdakje van een tent en een touwtje de watercan weer aan te vullen.

Op zondag hebben we na het traditionele ontbijt van broodje met gebakken ei met spek het kampterrein weer gaan afbreken om vervolgens weer huiswaarts te keren.
Het was weer een geslaagd weekend, waarin we veel activiteiten hebben gedaan.
(c) 2018 by woodcraftsurvival.com