Winterwandeling maart 2018
Begin maart werd een week van vorst en gevoelstemperaturen van -15 afgesloten met enkele centimeters sneeuw, voor het team van woodcraftsurvival ideale omstandigheden om de wintersurvivalskills op peil te houden.

Zo hebben we drinkwater gemaakt door sneeuw in een pannetje te smelten, let erop dat je niet teveel sneeuw in eens in het pannetje doet. Omdat het smeltwater geabsorbeerd wordt door de sneeuw, ontstaat er een holte tussen het pannetje en de sneeuwlaag.
Deze holte zorgt weer voor een isolerende laag tussen de pan en de sneeuw hierdoor zal de warmte niet bij de sneeuw terechtkomen en kan de temperatuur van het pannetje zo hoog oplopen dat het pannetje smelt .

Met een leeg blikje, een stuk karton en wat kaarsvet kun je een prima noodbrander maken die wel een uur blijft branden, lang genoeg om tijdens nat weer je vuurtje mee aan te maken, of om een kop thee op te zetten.

Je kunt van een leeg conservenblik een straalkacheltje maken, hiervoor moet je de bodem en de onderste rand voorzien van wat zuurstofgaatjes, vervolgens steek je een kaars of een noodbrander aan en zet je het blik over de kaars heen. De zuurstofgaatjes voorkomen dat de kaars uit gaat. Je kunt je straalkachel in je noodonderkomen zetten of zoals wij onder onze poncho om lekker op te warmen tijdens het winterse weer.

Het mooie van wandelen in de sneeuw is dat je allerlei diersporen eenvoudig vindt en hierdoor ook het gedrag van dieren kunt bestuderen, wij hebben sporen van ree, vos, konijn en ree gevonden in de sneeuw.


En als extra beloning kwamen we ook nog enkele reeen tegen.
(c) 2018 by Woodcraftsurvival.com