Bushcraftwandeling mei 2018
Het is al een aantal dagen broeierig warm, met bijna dagelijks in de middag of avond een fikse regen of onweersbui, het heeft wel iets weg van een subtropisch klimaat. De bomen en planten doen het er ontzettend goed op.

Enkele weken heb ik het hunnebedmuseum in Borger bezocht, hier had ik een mes en een naald dat gekocht wat vervaardigd is van been. In het stenen tijdperk werden van steen en been allerlei gebruiksvoorwerpen gemaakt. Deze oermensen gebruikte nagenoeg alle delen van een geslacht dier, hier kunnen we tegenwoordig nog veel van leren. We gebruiken nu alleen wat we het lekkerste vinden en de rest wordt bij het oud vuil gezet.

Enige dagen na het bezoek aan het hunebedmuseum heb ik via een webshop een pre historische vuurmaakset besteld, deze bestaat uit een lederen buidel met daarin een stukje vuursteen, tondel en markasiet. Markasiet is een ijzerhoudend gesteente. Waneer je met de vuursteen heel hard op het stuk markasiet slaat kan er een vonkje ontstaan, vervolgens is het de kunst om zo'n vonkje op een stukje tondel op te vangen.
Op deze manier kan het een hele tijd duren voordat er een vonkje op je tondel valt, de hoek van de vuursteen ten opzichte van het markasiet is er g belangrijk. Het stukje markasiet wat ik bij had was voor mijn grote handen aan de kleine kant, ik kreeg wel af en toe een vonkje maar het opvangen op het verkoold katoen (tondel) lukte mij vandaag niet.
Vervolgens maar even een aantal eeuwen vooruit in de tijd gegeaan, in de ijzertijd werd gebruik gemaakt van een vuurslag, dit is een stuk koolstofstaal wat speciaal gehard is. Om hiermee vuur te maken leg je een stukje verkoold katoen (tondel) op een stukje vuursteen, met de vuurslag sla je tegen de vuursteen. Indien de hoek goed is zullen er vrijwel meteen vonkjes van de vuurslag af vliegen, als zo'n vonkje op het tondel terrecht komt zal er een gloeiende vlek ontstaan. Nu kun je de gloeiende tondel in een vogelnestje van droog gras en berkenschors stoppen om het vuur verder aan te blazen.
In verband met de droogte in de bossen hebben we dit laatste vandaag overgeslagen.

Ik hanteer graag het "KISS" principe, kiss staat voor Keep It Simple Stupid een term die survivalspecialisten vaak gebruiken. Vandaag heb ik met een spijker en een tak een pothanger gemaakt. Enkele spijkers wegen nauwelijk iets maar je kan ze wel gebruiken om er tijdelijk iets mee vast te zetten of op te hangen.

Rechtdoor is rechtdoor een term die we tijdens ons tv debuut van de bosjesmannen gebruikten, ook vandaag moesten we om rechtdoor te blijven gaan ons een weg banen door de vele omgewaaide bomen.