Hygiëne

Als je met de rugzak gaat rondtrekken en daarbij in de vrije natuur slaapt heb je waarschijnlijk geen wc of eet en was gelegenheden bij de hand. Je zult dit dan in de vrije natuur moeten doen. Veel avonturiers nemen het niet zo nauw met de hygiëne, wat weer tot diarree en andere aandoeningen kan leiden. Verder is het belangrijk dat u zich iedere dag wast, uw tanden poets en uzelf regelmatig scheert. Als u dit doet voorkomt u een hoop ellende en het is ook nog eens goed voor het moreel.

Water

Bewaar uw schoon drinkwater in een veldfles. Haalt u water uit een meer, rivier of een bron verzeker uzelf er dan van dat het niet verontreinigd is door de industrie, drijven er dode vissen op het water dan duidt dit vaak op een chemische verontreiniging. Neem bij voorkeur alleen stromend water. Haal uw water bij altijd zo dicht mogelijk bij de bron en let erop dat er geen kadavers in het water of vlak bij de oevers liggen. Haal je water altijd stroomopwaarts van drinkplaatsen van dieren. Filter of kook het water altijd om virussen en bacteriën te doden. Doe uw behoeftes nooit in de buurt van de plek waar u uw drinkwater vandaan haalt.

Voedsel

Het slachten van dieren en het bereiden van voedsel dient u één kilometer van uw kampeerplek te doen, hiermee voorkomt u dat insecten, ratten, beren en andere gevaarlijke dieren bij uw kampeerplek op bezoek komen om naar voedsel te zoeken. Hang uw voedsel in een afgesloten zak hoog in een boom ver genoeg van de stam af zodat beren of ander dieren er niet bij kunnen komen. Veel voedsel is in de natuur beperkt houdbaar. Het roken en drogen van vlees maakt het langer houdbaar.

Latrine

Doe uw behoeftes alleen in een latrine. Een latrine maak je door een kuil van ongeveer 1.25 m diep te graven en 45 cm in het vierkant. Maak een latrine stroomafwaarts en vanaf uw slaapplek met de wind mee, graaf hem ver genoeg van het water af zodat dit niet besmet kan worden. Hoop het zand wat uit het gat komt op langs het uitgegraven gat en steek er een schep in. Iedere keer als iemand zijn behoefte in de latrine gedaan heeft dient u dit af te dekken met een beetje zand. Maak een deksel van takken of bladderen om te latrine na ieder gebruik af te dekken. Gooi geen chemicaliën in de latrine dit vertraagd de natuurlijke afbraak van de fecaliën.

Afval

Verbrand al uw afval zo snel mogelijk in het kampvuur neem bij voorkeur de overblijfselen mee, kunt u dit niet meenemen begraaf het dan diep genoeg zodat dieren het niet op gaan graven.

Geïmproviseerde zeep

Als je in een survivalsituatie verkeerd heb je niet altijd de beschikking over zeep of tandpasta. Gelukkig heeft de natuur hier een oplossing voor. Het blad van de paardenkastanje kun je gestampt in warm water gebruiken als zeep, het heeft tevens een licht ontsmettende werking. As van verbrand hout is als zeep of als tandpasta te gebruiken. En een aardbei is tevens te gebruiken als tandpasta.

Kleding wassen

Als kleding vuil is isoleert deze niet meer goed tegen de koude. Was kleding daarom regelmatig uit dit kun je stroomafwaarts in een rivier doen. Wrijf de kleding goed in met zand en spoel ze daarna goed uit, wring ze zo goed mogelijk uit voordat je ze te drogen hangt. Repareer de kleding direct als ze kapot zijn, dit voorkomt verdere slijtage.