Stabiele zijligging
  Als een patiënt ademt als hij buiten bewustzijn is kun je hem het beste in de stabiele zijligging leggen. Door de patiënt in de stabiele zijligging te plaatsen houd je zijn luchtwegen vrij en zo voorkom je dat de tong in de keelholte kan zakken, en dat de maaginhoud in de luchtwegen en de longen terecht kan komen.

Bijna iedereen kan deze techniek bij een slachtoffer toepassen ongeacht lichaamslengte en of gewicht. Leg de patiënt op zijn zij, het maakt niet uit of de patiënt op de linker of rechter zij ligt. ( Let op!!! zwangere vrouwen dien je in de linkerzijligging te leggen). Patiënten met mogelijk rug of nekletsel moet je heel voorzichtig in de stabiele zijligging leggen, doe je dit niet dan loop je het risico dat de patiënt door verstikking om het leven komt.

Leg een patiënt in de stabiele zijligging door de onderste arm in een rechte hoek met het lichaam te leggen, leg de hand van de bovenste arm onder de onderste wang zodat het hoofd wordt ondersteund. Leg het onderste been recht, en leg het bovenste been in een rechte hoek met het lichaam. Let erop dat het hoofd iets achterover ligt zodat de patiënt niet stikt als hij moet braken.