Sluiptechnieken
Veel dieren die in het wild leven zijn erg schuw, waarbij ze helemaal op hun zintuigen vertrouwen. Als ze een minimale verstoring in hun omgeving opmerken zullen ze dan ook op de vlucht slaan. Als je dieren wilt besluipen om ze te fotograferen en of te bestuderen zul ervoor moeten zorgen dat je niet door ze wordt opgemerkt.
  • Doe geen parfum of deoderant op, deze geurtjes zijn niet natuurlijk en worden door de dieren snel opgemerkt.
  • Benader het dier wat je wilt observeren met de neus in de wind.
  • Draag kleding in de kleuren die in de natuur voorkomen.
  • Draag geen kleding en schoeisel wat kraakt of andere geluiden maakt.
Stem de kleur van je kleding af op je omgeving, de kleding mag niet kragen en bij aanraking met andere voorwerpen mag de kleding geen geluid maken.
Een 3D camoufalgepak is ideaal voor het observeren van wilde dieren, maar vergeet niet om je hoofd en je handen te bedekken..
Ook met een 3D camouflagepak dien je ervoor te zorgen dat je niet opvalt in de achtergrond van de omgeving waarin jij je bevindt. Dieren zien hier namelijk duidelijk het silhouet van een mens.
Door laag te blijven, en gebruik te maken van je achtergrond voorkom je dat je wordt opgemerkt.
Ons klimaat veranderd voordurend, tijdens het observeren die jij jezelf dan ook hierop aan te passen. Hier wordt in de winterse omstandigheden gebruik gemaakt van een sneeuwparka die over de normale kleding kan worden aangetrokken.

Een eenvoudige wegwerpoverall in de kleur wit is hiervoor een goed alternatief.
Om een dier goed te observeren is het soms nodig om dichter naar een dier toe te sluipen, dit doen we meestal op handen en voeten. Met de handen tasten we de omgeving af, om te voorkomen dat we bijvoorbeeld takken breken die op de grond liggen.
(c) 2019 by woodcraftsurvival.com