Water zuiveren met een PET-fles
Op veel plaatsen op aarde kom je water tegen dat zonder behandeling niet veilig is om het op te drinken. Drink je wel verontreinigd water dan loop je het risico op diarree en andere ziektes waardoor je de kans loopt om uit te drogen.

Middels destillatie kun je verontreinigd water laten verdampen, als je dit vervolgens weer op de een of andere manier opvangt heb je de beschikking over schoon drinkwater. Middels destillatie kun je zeewater, urine, slootwater en water uit heidevennetjes destilleren zodat dit geschikt wordt om het op te drinken.

Voor het maken van een eenvoudige zonnedistilleerderij maken wij gebruik van een PET-fles en een leeg blikje, deze materialen kom je tegenwoordig over tegen waar mensen geweest zijn.
Stap 1

Neem een PET-fles met dop en verwijder het etiket. (de PET-fles moet waterdicht zijn)

Vervolgens knippen of snijden we op 8 a 10 cm vanaf de bodem de PET-fles over de omtrek heen door.

De onderzijde van de PET-fles (de bodem) dient als opvangbak voor het gezuiverde water, en de bovenzijde van de PET-fles dient om het waterdamp op te vangen en via de fles wand naar de bodem te transporteren.
Stap 2

Neem de bovenzijde van de PET-fles en maak met een schaar of een mes een inkeping van circa 3 cm die haaks op de dwars snede staat
Stap 3

Precies aan de andere kant van de fles maak je een zelfde inkeping.
Stap 4

We controleren vervolgens of we de bovenzijde van de PET-fles in de bodem kunnen steken, vervolgens duwen we het geheel goed aan zodat we weer een fles krijgen.

Als er geen opening tussen de boven en onderzijde van de PET-fles zit zal je zonne-destilleerderij werken.

Zit er wel een opening tussen de onder -en bovenzijde dan zal de waterdamp via deze opening verdampen waardoor er niet of nauwelijks gezuiverd water in de onderzijde wordt opgevangen.

Stap 5

Verwijder met de blikopener op je zakmes de bovenzijde van het frisdrankblikje.

De zonnedestilleerderij werkt alleen als we het verontreinigde water gescheiden houden van het gezuiverde water. Hiervoor maken we gebruik van een leeg frisdrankblikje, maar ieder bekertje of bakje wat in de PET-fles past zonder dat deze de wand van de PET-fles aanraakt werkt.

Neem bij voorkeur een blikje of een bekertje met een donkere kleur, dit zal het proces aanzienlijk versnellen. Dit omdat donkere kleuren de warmte van de zon sneller opnemen als lichtere kleuren.
Stap 6

Vul het blikje met verontreinigd water of zeewater.
Stap 7

Poets de buitenkant van het blikje goed af met een schone doek, zo voorkom je dat je opvangbak wordt besmet door vervuild water.
Stap 8

Plaats de onderzijde van de PET-fles op een plek in de zon, let erop dat deze plek later op de dag niet in de schaduw komt te staan.

Vervolgens plaats in het midden het frisdrankblikje met verontreinigd water, let hierbij op dat het blikje de randen van de PET-fles niet raakt.
Stap 9

Plaats de bovenzijde van de PET-fles voorzichtig op de onderzijde.
Stap 10

Laat de zon zijn werk doen. Het verontreinigde water zal verdampen, en tegen de binnenzijde van de PET-fles verzamelen als waterdruppels. Als de waterdruppels groot en zwaar genoeg zijn zullen ze via de fleswand naar beneden lopen waar ze zich in de onderzijde van de PET-fles samenvoegen.
Stap 11

Na een half uur kun je al goed zien of je zonnedistilleerderij zijn werk doet.
Dit is een traag proces en kan je op een zonnige dag een half bekertje tot een bekertje water opleveren.

Het is daarom raadzaam om meerder zonnedistilleerderijen tegelijk te gebruiken.
Stap 11

In de avond als de zonkracht een stuk minder is kun je het gedistilleerde water uit de PET-fles halen om het vervolgens op te drinken.
Stap 12

De onderzijde van de PET-fles is naast een opvangbakje ook een drinkbeker.