Oppervlaktewater drinkbaar maken
In veel avontuurlijke films zie je dat de hoofdpersonen water drinken uit kraakheldere rivieren, beken of meren. Dit is een verkeerd beeld van de werkelijkheid, veel van deze waterbronnen zitten vol met virussen, bacteriën en parasieten. Als je dit water drinkt zonder het eerst te zuiveren loop je het risico om (ernstig) ziek te worden, wat in een overlevingsituatie ernstige gevolgen kan hebben.

Hieronder zie je een aantal methodes om van oppervlaktewater drinkwater te maken. Houd echter rekening met de volgende punten voordat je water gaat zuiveren.


Oppervlaktewater kunnen we onderverdelen in de volgende 3 groepen; betrouwbaar water, onbetrouwbaar water en onbruikbaar water.

Betrouwbaar water, dit water kan zonder behandeling worden gedronken. Houdt er wel rekening mee dat je het water niet vervuilt door het op te vangen in een vuile veldfles, emmer of pannetje.

 • leidingwater
 • regenwater
 • dauw
 • water uit bladeren (condensatiekuil)

Onbetrouwbaar drinkwater, dit water dien je eerst te zuiveren voordat je het als drinkwater gaat gebruiken.

 • Water uit sloten
 • Water uit vijvers
 • Water uit rivieren en beken

Onbruikbaar water, dit water is dermate verontreinigd dat het niet meer te gebruiken is als drinkwater.

 • Rioolwater
 • Water uit heidevennetjes
 •  Water van fabriekslozingen
Het koken van water, door water te koken dood je de meeste virussen en bacteriën.
Maar de chemische verontreiniging krijg je er met koken niet uit.

Op langere termijn kan dit nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid.

Om het water drinkbaar te maken moet je het water aan de kook brengen en vervolgens 1 minuut doorkoken.
Het chemisch zuiveren van water, bij de apotheek, drogist of de buitensportwinkels zijn heel wat tabletten, poeders of druppels te koop waar je water mee kunt zuiveren.
Deze chemicaliën hebben als doel het doden van de aanwezige bacteriën en/of virussen in het water.

Het nadeel is dat de chemische verontreiniging gewoon in het water blijft zitten. Vervolgens slik je deze chemicaliën samen met het water in, iets wat op de langere termijn ook een nadelige invloed op je gezondheid kan hebben. Daarnaast geven ze een rare bijsmaak aan het water.

Chemicaliën hebben enige tijd nodig om hun werk te doen. In de tropen komen soms organismen voor die niet door deze chemicaliën gedood worden. Lees daarom vooraf goed de bijsluiter en houd je altijd aan de aanbevelingen van de fabrikant.

Filteren met behulp van een waterfilter, de beste en veiligste manier om water drinkbaar te maken is met behulp van een waterfilter.

Je houd gewoonweg de bacteriën, virussen en chemische verontreiniging tegen. Je pompt het water direct uit een beek of rivier, daarna gaat het door de filter en kun je dit water opvangen in je waterzak of veldfles. De betere filters zuiveren 1 liter water per minuut. Er zijn veel verschillende soorten waterfilters. Er zijn verschillende manieren om water te filteren. Er zijn grofweg twee hoofdgroepen: de passieve filters en de actieve filters.

 • Passieve filters, doen niets anders dan bacteriën en protozoa tegenhouden door het water door een keramische zeef te pompen.
 • Actieve filters, gaan een stap verder dan de passieve filters, Deze filters absorberen namelijk de ziekteverwekkers.

De betere buitensportwinkel kan je helpen bij de aanschaf van een waterfilter die het beste bij jouw wensen past.