Water zuiveren met huismiddeltjes

Kom je geheel onverwachts terecht in een survivalsituatie dan beschik je hoogstwaarschijnlijk niet over een waterfilter of waterzuiveringstabletten om oppervlaktewater dusdanig te behandelen dat je dit veilig kunt drinken. Wat veel mensen niet weten is dat je met sommige huismiddeltjes die in je keukenkastje of in je verbandtrommel zitten heel goed water kunt desinfecteren zodat je dit water veilig kunt drinken.

Hieronder zie je een aantal huismiddeltjes waarmee je oppervlaktewater drinkbaar kunt maken. Gebruik deze methodes alleen in noodgevallen als er geen betrouwbaardere middelen tot uw beschikking zijn. Het langdurig gebruik van de middelen kan de gezondheid schade opleveren.

Voor je begint met het zuiveren zorg je er natuurlijk voor dat je het grove vuil uit het water filtert, dit kun je doen door bijvoorbeeld een zakdoek of een andere doek over de hals van een fles te houden voordat je deze onderdompelt in de waterbron.

Jodium Jodium vindt je in verbandtrommels, het vernietigd virussen, bacteriën en ziektekiemen. Voeg per liter water 8mg jodium toe en laat dit tenminste een half uur staan voordat je dit opdrinkt.

Pas op!!! Jodium is schadelijk voor zwangere vrouwen, mensen die overgevoelig zijn voor jodium en voor mensen met een schildklierafwijking.
Betadine Te vinden in de meeste verbandtrommels. Voeg per liter water 7 druppels Betadine toe, en laat dit tenminste een half uur staan voordat je het water opdrinkt.

Pas op!!! Betadine bevat Jodium, daarom is deze methode niet geschikt voor zwangere vrouwen, mensen die overgevoelig zijn voor jodium en voor mensen met een schildklierafwijking.
Kaliumpermanganaat Vind je in sommige verbandtrommels. Voeg hiervan korrels aan het water toe tot het waterlichtroze is gekleurd. Laat het mengsel minstens een half uur staan voordat je het opdrinkt.
Bleekwater Is te vinden in bv een keukenkastje. Dit is verreweg de goedkoopste manier om water mee te zuiveren. Voeg 1 druppel toe aan een liter water, is het water erg troebel voeg dan 2 druppels toe aan een liter water. Laat het ten minste een half uur staan voordat je het water opdrinkt.

Pas op!!! Een chloorwateroplossing is niet betrouwbaar als het water besmet is met Giardiasis en/of Cryptosporidium.
Ultra Violet licht (UV straling) UV licht verstoort bij veel schadelijke micro organismen de DNA huishouding in de cellen. Is de DNA huishouding eenmaal verstoort dan vormen deze micro organismen geen bedreiging meer voor het menselijk lichaam. De hoeveelheid UV licht dat nodig is om water drinkbaar te maken hangt sterk af van de waterkwaliteit. Hoe troebeler het water hoe slechter het UV licht er doorheen kan dringen.

Vul een doorzichtige Petfles met verontreinigd water en leg deze op een liefst donkere ondergrond ten minste 6 uur in de zon.