Door besmet oppervlaktewater veroorzaakte ziekten
In avontuurlijke films zie je vaak dat mensen het water uit een rivier, beek of meer direct opdrinken zonder dit water eerst te zuiveren. Dit is een vertekend beeld van de werkelijkheid, er zijn hedendaags nog maar weinig plekken op de wereld waar je oppervlaktewater direct van de bron kunt drinken zonder het risico te lopen hier ziek van te worden.

In afgelegen gebieden waar oppervlaktewater er vaak zeer schoon uitziet zit het gevaar in de virussen, protozoa, bacteriën en parasieten die je met het menselijk oog niet kunt waarnemen. Drink je van een bron die besmet is met deze ziekteverwekkers dan loop je de kans om diarree of andere ziekten op te lopen waardoor je trektocht of expeditie in het honderd kan lopen. Een bron kan besmet zijn geraakt door urine, ontlasting, en kadavers van mens en dier.

 

Daarom dien je altijd oppervlaktewater te koken of te filteren voordat je hiervan drinkt.

Hieronder staan de meest voorkomende ziekten die veroorzaakt worden door besmet oppervlaktewater.

 

Ziekte oorzaken symptomen
Amoebedysenterie Wordt veroorzaakt door drinkwater waarop afvalwater wordt geloosd. Veroorzaakt een dikke darminfectie. Veroorzaakt diarree maar de ontlasting kan ook vast zijn, ontlasting is vaak vergezeld met bloed of slijm.
Cholera Wordt veroorzaakt door drinkwater waarop afvalwater wordt geloosd. Diarree en overgeven, slechte bloedsomloop, koude en klamme huid, spierkrampen, verhoogde hartslag en een snelle uitdroging.
Colibesmetting Wordt veroorzaakt door ontlasting van dieren dat in het oppervlaktewater terecht is gekomen. Diarree en overgeven, kan dodelijk zijn voor ouderen en zuigelingen.
Cryptosporidium besmetting Wordt veroorzaakt door ontlasting van mensen en dieren dat in het oppervlaktewater terecht is gekomen. Verminderde eetlust, misselijkheid, overgeven, buikpijn, gaat vaak vergezeld met stinkende waterige diarree.
Giardiasis Wordt veroorzaakt door de parasiet Giardia dat via de ontlasting van besmette mensen en dieren in het oppervlaktewater terecht is gekomen. Verminderde eetlust, koorts diarree en overgeven, buikkrampen en bloed in urine.
Haakwormen Dringen het menselijk lichaam via water of door de huid binnen. Bloedarmoede, larven nestelen zich in de longen waarna ze worden opgehoest en doorgeslikt, eenmaal in de maag groeien ze uit tot 1 tot 2cm lange wormen.
Hepatitis A Wordt veroorzaakt door met uitwerpselen besmet oppervlaktewater. Misselijkheid, verminderde eetlust, pijnlijke spieren, verhoging, donkere urine, buikpijn en geelzucht.
Salmonella Wordt veroorzaakt door met uitwerpselen besmet oppervlaktewater. Misselijkheid, diarree en overgeven, maagkrampen, hoofdpijn en mogelijk bloed bij de ontlasting.
Schistosomiasis (bilharzia) Wordt veroorzaakt door de parasitaire platworm die in langzaam stromend zoetwater voorkomt. Kan direct via de huid het lichaam binnendringen en aan de ingewanden blijven zitten. irritatie aan de urinewegen, bloed bij urine, jeukende huid of uitslag, buikpijn, hoesten, diarree, koorts en vermoeidheid.
Ziekte van Weil Wordt overgedragen door urine of foetusvocht dat via schaafwondjes, mond of keel, neus en ogen het lichaam binnendringt. (besmette dieren zijn vooral ratten, muizen, honden en vee) Symptomen van griep, geelzucht, hoge koorts, bloedingen, hartbeschadigingen en hersenvliesontsteking.