Een gat graven met een stuk afvoerbuis
Verblijf je voor langere tijd in de bush dan ontkom je er niet aan om zo af en toe een gat te moeten graven bijvoorbeeld voor het graven van een latrine, of het graven naar schoon drinkwater en in tactische omstandigheden kan het nodig zijn om een dakotavuur aan te leggen.

Je kunt natuurlijk niet alles wat je zo af en toe nodig hebt met je meenemen in je rugzak, maar de slimme avonturier is in staat om met gevonden voorwerpen al dan niet aangepast allerlei werktuigen te maken die het leven in de bush een stuk eenvoudiger zullen maken.

Zo hebben wij van een stuk PE afvoerbuis een schep gemaakt om ermee in de grond te graven, in principe zijn alle harde stugge materialen geschikt om te gebruiken als schep. Er vanuit gaande dat de materialen die je als schep gebruikt harder zijn dan de grond waarin je wilt graven.
Een stuk buis welke aan één zijde onder een hoek van 45 graden is afgezaagd is prima te gebruiken als geimproviseerde schep.

Kunstoffen als PVC PE en PP zijn heel goed te zagen met een houtzaag.
Het graven gaat natuurlijk net iets anders als dat je met een schep gewend bent, maar het gaat nog altijd vele malen eenvoudiger dan dat je met de blote handen een gat graaft.