Een olielampje maken
Veel materialen worden nadat ze leeg zijn of niet meer voldoen voor het doel waarvoor ze aangekocht zijn weggegooid. Je komt tijdens je trektochten dan ook de gekste dingen in de natuur tegen, iets waar je tijdens een survival of trektocht dankbaar gebruik van kunt maken.

Hieronder zie je hoe wij van een leeg jampotje en een zwabber een olielampje hebben gemaakt, als brandstof kun je petroleum, diesel of lampenolie gebruiken. Een lontje kun je maken van katoen of een natuurlijk materiaal die de brandstof opzuigt. Denk hierbij aan een kledingstuk of zoals wij gedaan hebben van een zwabber.
Stap 1

Zoek een potje of een blikje met een deksel. Als een potje of blikje geen deksel heeft kun je een stukje blik als deksel gebruiken.

Voor het lontje heb je een stukje katoen of ander natuurlijk materiaal nodig die de brandstof opzuigt.

Wij maken hier gebruik van een stukje katoen van een zwabber.

Stap2

Maak vervolgens met de priem van je zakmes een gaatje in de deksel van het potje. Het gaatje mag niet te groot zijn, het lontje moet namelijk in de deksel geklemd worden.

Heb je geen mes met priem maak je gaatje dan met een scherp stokje, een spijker of een haring.
Stap 3

Nu trek je het lontje door het gaatje van de deksel heen. Het lontje mag hier niet te soepel doorheen gaan, omdat je lontje anders in het potje valt waardoor je vlam dooft.

Indien het gaat je iets te groot is kun je aan de onderzijde van het deksel het gaatje een beetje kleiner maken, door het naar binnen gestoken materiaal tegen het lontje aan te duwen.
Stap 4

Vul je potje of blikje met olie, en schroef de deksel terug op het potje.
Stap 5

Zet het olielampje op een veilige plek, het duurt ongeveer een half uur voordat het lontje zichzelf heeft volgezogen met olie.

Vervolgens kun je het olielampje met een vuurtje aansteken.
Stap 6

Een jampotje gevuld met olie zorgt voor vele uren licht.