Een los zaagblad veilig vervoeren
Met een spanzaag ben je in staat om dikke bomen te vellen, en in handzame stukken te zagen. Echter neemt een spanzaag veel ruimte in de rugzak in beslag, daarom nemen veel bushcrafters alleen een los zaagblad mee.

Natuurlijk kun je dit los zaagblad niet zomaar in je tas stoppen, de scherpe tanden van het zaagblad kunnen je rugzak en je uitrustingstukken onherstelbaar beschadigen. Een handige manier om een los zaagblad met je mee te dragen is om deze in een pan te stoppen, zo voorkom je dat je uitrustingstukken beschadigen.
Ik maak gebruik van een RVS pan met deksel waar het zaagblad precies in past. Op de foto hiernaast zie je hoe het zaagblad in de pan zit geklemd.

Niet ieder merk zaagblad is flexibel genoeg om in een pan te worden geklemd, het is verstandig om je pan mee te nemen als je een zaagblad koopt.
Zaagblad in de pan stoppen
Om het zaagblad in de pan te stoppen dien je eerst één uiteinde van het zaagblad in de pan te stoppen, houdt met je duim het zaagblad op zijn plek. Vervolgens kun je met je andere hand het zaagblad in de pan op zijn plek stoppen.

Je kunt de loze ruimte van de pan natuurlijk opvullen met spullen die niet kunnen beschadigen door het zaagblad.
Zaagblad uit de pan halen
Om het zaagblad uit de pan te halen dien je één uiteinde met je duim vast te houden, terwijl je met de andere hand het andere uiteinde voorzichtig uit de pan haalt.

Laat het zaagblad niet losschieten, omdat je hiermee jezelf ernstig kunt verwonden.
Een zelfgemaakt spanzaag met een los zaagblad

In de rubriek
Een spanzaag maken lees je hoe dit in zijn werk gaat.