Een mes improviseren
Als je aan een willekeurig persoon vraagt wat het belangrijkste uitrustingstuk is wat je tijdens een survivalsituatie bij je dient te hebben, zal je hoogstwaarschijnlijk als antwoord "een mes" krijgen.

Dit komt omdat je voor het vervaardigen van veel gebruiksvoorwerpen een mes dient te hebben, denk hierbij aan het snijden van een vuurboogset of het villen van een konijn. Maar wat nu als we geen mes tot onze beschikking hebben, of als we het mes wat we hebben niet willen beschadigen met bepaalde werkzaamheden, dan kunnen we een mes gaan improviseren.

Messen kun je van allerlei materialen improviseren zoals van een leeg conservenblik, vuursteen, glas en plastic. Iedere materiaalsoort heeft voor en nadelen mbt het te bewerken materiaal.
Stap 1

Een mes improviseren van een deksel van een leeg conservenblik.

Je kunt het metaal van een conservenblik direct gebruiken als een mes. Maar als je niet goed oplet kun je jezelf gemakkelijk in je vingers snijden.

Als je het blik dubbelvouwt kun je ook nog wat kracht uitoefenen zonder jezelf te snijden.
Stap 2

Wij maken een handvat aan het mes, zodat we minder kans lopen dat we onszelf in de vingers snijden.

Breek of snijdt een twijg af van levende boom.
Stap 3

Het zojuist afgesneden twijgje moeten we splijten, om te voorkomen dat deze over de gehele lengt splijt wikkelen we een stuk touw op de plek waar de onderzijde van het blik moet komen zitten.
Stap 4

Zoek een boomstam en steek een mes of een ander scherp voorwerp dwars door het twijgje heen, doe dit net boven de wikkelingen. En met het scherp van het mes naar boven toe gericht.
Stap 5

Houdt het mes in je ene hand stevig vast en trek het twijgje door zodat deze over het gehele bovenstuk splijt.

Vouw het stuk blik op ongeveer een derde van de bovenzijde om, hiermee voorkom je dat je jezelf snijdt.

Zo kun je het stuk blik beter vastklemmen, een ander bijkomend voordeel is dat het blik een stuk steviger wordt.

Vervolgens klem je het stuk blik tussen de gespleten twijg klemmen, en de bovenzijde goed vastbinden.
Stap 6

Het mes is nu klaar voor gebruik, dit mes is uitermate geschikt voor gebruik in de keuken. Op de foto hiernaast snijden we er sparrennaalden mee voor sparrenthee.