De afwas doen op je basiskamp

Ook tijdens je kampeer en hike uitstapjes maak je gebruik van bekers, pannen, borden en bestek, om voor een goede kamphygiëne te zorgen dien je deze dagelijks af te wassen. Zo voorkom je dat je 's nachts bezoek krijgt van wilde dieren en insecten die afkomen op de geuren van de etensresten. Gebruik bij voorkeur een afwasmiddel die gemaakt is van natuurlijke middelen. Je kunt ook afwasmiddel maken van paardenkastanjebladeren.

Voor je begint met afwassen dien je eerst met gras of bladeren de grote etensresten van je eetgerei te verwijderen, zo voorkom je dat je afwaswater al meteen vies wordt. Verbrand bij voorkeur de etensresten die je van je eetgerei hebt verwijderd, etensresten begraven kan ook maar doe dit dan diep genoeg zodat wilde dieren het niet gaan opgraven.

Als je gaat kamperen neem dan een (opvouwbare) afwasbak mee, een grote pan volstaat natuurlijk ook prima als afwasbak.

Je kunt met behulp van 4 stevige stokken een vierpoot pionieren waar je de afwasbak kunt tussen hangen of klemmen, zo hoef je niet op je knieën te gaan zitten om te afwassen maar kun je dit net als thuis staande doen.

Heb je een ronde afwasbak dan volstaat een driepoot ook.

De poten hebben we in het zand gestoken zodat het geheel stabiel staat.

Vul de afwasbak met warm water en het afwassen kan beginnen, heb je geen afwasborstel of sponsje bij je gebruik dan wat gras als spons.