Een stoel maken van hout en touw

Verblijf je voor een langere periode op één plek dan is het fijn om wat luxe in je kamp te hebben, een beetje luxe geeft een huiselijk gevoel en houd het moreel hoog. Een ander voordeel voor als je in een overlevingssituatie verkeerd is dat je tijd kunt opvullen met het maken van allerlei luxe artikelen, doe je dit niet dan heb je teveel tijd om over allerlei zaken na te gaan denken. En als dit negatieve gedachtes zijn dan gaat het moreel omlaag, en loop je dus het risico dat je jezelf bij de situatie neerlegt, wat je overlevingskansen aanzienlijk kleiner maken.

Hieronder zie je hoe je een stoel kunt maken van hout en touw. Dit type stoel is geschikt voor een vaste opstelling en kun je dus ook niet verzetten.

Stap 1

Zoek twee stevige stammen met een doorsnede van minimaal 5 cm en een lengte van circa 150 cm. Zaag deze bij voorkeur af (zodat je ze later gemakkelijk in de grond kunt slaan). Deze twee stammen vormen de rugleuning en achterpoten.

Maak aan beide stammen aan één uiteinde een punt.
Stap 2

Zoek een mooi plekje waar je wilt gaan zitten (denk aan beschutting tegen de elementen). Sla de twee palen daar in de grond zodat ze een driehoek vormen.
Stap 3

Vervolgens bind je de twee palen stevig aan elkaar vast, dit gaat het handigst met een vorksjorring.

In de rubriek
Knopen, steken en sjorringen vind je de benodigde knooptechnieken die je voor deze stoel nodig hebt.
Stap 4

Zoek twee stammen met een doorsnede van ten minste 5 cm en een lengte van ongeveer 80cm. Maak ook hieraan aan één uiteinde een punt.
Stap 5

Sla deze palen op ongeveer 50cm uit de rugleuning in de grond, deze vormen de voorpoten van de stoel.

Zoek vervolgens 2 stevige stammen die lang genoeg zijn om tussen de voor en achterpoten gebonden te worden, deze vormen de steunbalken voor de zitting.
Stap 6

Vervolgens pionier je deze twee steunbalken vast tussen de voorpoten en de achterpoten. Dit doe je met een kruissjorring.

Let er op dat de hoek tussen de rugleuning en de zitting meer is dan 90
°.
Bovenaanzicht van het geraamte van de stoel.
Stap 7

Nu het geraamte van de stoel klaar is gaan we verder met de zitting. Zoek genoeg stammetjes van gelijke dikte om er de zitting van te maken.

Begin met het stammetje dat het dichtste bij de voorpoten komt, deze dien je met een kruisjorring aan de voorpoten vast te maken om voor extra stevigheid te zorgen. Al andere stammetje kun je los op de dwarsbalken van de zitting leggen.

Zo nodig bind je de stammetjes die de zitting vormen vast.
Stap 8

Hoewel de stoel al klaar voor gebruik is kun je van touw nog een (net) weven om het comfort te verhogen.
Stap 9

Je stoel is nu klaar voor gebruik.
Wij hebben deze stoel langs onze hoogslapergebouwd.
Een boekje lezen terwijl je opwarmt bij het kampvuur. Overleven hoeft geen afzien te worden.