Een hoogslaper maken
Bevind je je in een omgeving waar de grond erg vochtig is dan is het verstandig een slaapplek boven de grond te maken. Ook in moerasgebieden en de jungle waar veel kruipende insecten, slangen en schorpioenen voorkomen dien je een eindje boven de grond te slapen. Heb je geen hangmat tot je beschikking dan kun je een hoogslaper improviseren met de middelen die je voor handen hebt. Hieronder zie je een voorbeeld van een geïmproviseerde hoogslaper.
Stap 1

Zoek 4 stevige palen die een lengte hebben van ongeveer 120cm en een doorsnede hebben van ongeveer 8 cm. Zaag deze bij voorkeur af zodat je ze later eenvoudig in de grond kunt slaan met de achterkant van je bijl, een steen of een stuk hout. Maak aan één uiteinde van alle palen een punt.

Sla deze 4 palen in de grond, maar let erop dat ze ver genoeg uit elkaar staan. De lengte en breedte varieert per persoon. Om voor een goed slaapcomfort te zorgen maak je de lengte tenminste 20cm langer dan jezelf bent, en de breedte maak je tenminste 30cm breder dan jezelf bent. Sla de palen in de grond tot ze stevig in de grond staan. Omdat wij gebruik maken van een tarp als afdak hebben wij deze hoogslaper tussen twee bomen in gebouwd.
Stap 2

Pionier nu tussen de palen die het kortste bij elkaar staan horizontale balken, ook deze moeten een doorsnede hebben van tenminste 8cm.

Pionieren is het verbinden van hout met touw.
Stap 3

Vervolgens pionier je ook twee horizontale balken tussen de palen die het verste uit elkaar staan, ook deze moeten een doorsnede hebben van tenminste 8cm.

Er is nu een soort van bedframe ontstaan.
Stap 4

Omdat we de beschikking hadden over veel touw hebben we een "lattenbodem"gemaakt van touw. Dit kun je doen door het touw aan de hoek van het bed vast te maken en het touw heen en weer te zigzaggen langs de bedconstructie.

Je kunt de "lattenbodem"ook van hout, bamboe of van andere materialen maken, dit hangt natuurlijk af wat er beschikbaar is in het betreffende gebied.
Hoe dichter de touwen bij elkaar liggen hoe comfortabeler het bed zal slapen.
Stap 5

Nadat we al het beschikbare touw tussen de bedconstructie hebben gevlochten is de hoogslaper al klaar voor gebruik.

Deze hoogslaper heeft wel iets weg van een hangmat.
Stap 6

We kunnen het slaapcomfort nog verder vergroten door een dikke laag sparrentakken op de touwconstructie aan te brengen. Hierdoor ontstaat er een soort van matras, die ook nog eens goed tegen de koude isoleert.
Stap 7

Omdat we ook graag droog liggen hebben we een tarp boven de hoogslaper gespannen.
Stap 8

Om het geheel compleet te maken kun je een vuurtje voor je onderkomen maken, dit levert stralingswarmte op waarmee je je kleding kunt drogen. Tevens houdt een vuurtje insecten en gevaarlijke dieren op een afstand.