Slapen in moerasgebieden
Als je een tijdje in moerasgebied wilt verblijven dan is het van groot belang dat je na je dagelijkse verkenningstochten je lichaam kunt laten drogen. Hiermee voorkom je dat je allerlei ernstige gezondheidsklachten zoals loopgraafvoeten krijgt.

In veel tropische moerasgebieden komen gevaarlijke dieren als waterslangen en krokodillen voor, maak daarom je slaapplatform hoog genoeg zodat ze je niet in je slaap kunnen verassen.

Een slaapplatform biedt geen bescherming tegen gevaarlijke dieren die in bomen kunnen klimmen zoals; apen, boomslangen, grote katachtige en beren.

Je kunt een tarp boven onderstaand slaapplatform ophangen zodat je beschermd bent tegen de elementen van de natuur.
Stap 1

Zoek een geschikte plek tussen 4 stevige bomen waar je je slaapplatform wilt bouwen. Verwijder hier alle zijtakken van de bomen, hiermee voorkom je dat je jezelf verwondt tijdens het opbouwen van het slaapplatform.  De afstand tussen de bomen moet ivm de sterkte niet meer dan 3 meter bedragen.

Doe dit bij voorkeur op een droge plek in het moerasgebied, in het water loeren namelijk altijd gevaarlijke dieren zoals krokodillen en waterslangen.

We maken het slaapplatform met behulp van 2 dwarsbalken die we tussen de 4 bomen in pionieren.
Stap 2

Zoek twee stevige boomstammen met een doorsnede van circa 10cm ze moeten tenminste 40 cm langer zijn dan de afstand tussen de twee bomen waar je ze tussen wilt pionieren.

We maken dus twee dwarsbalken deze worden beide horizontaal  gepionierd tussen twee bomen, op een hoogte van circa 2 meter boven de grond.
Stap 3

Pionier beide dwarsbalken tussen twee bomen in, Laat iedere dwarsbalk tenminste 20 cm voorbij de boomstam steken.
Je kunt voor zowel de kruis als de diagonaalsjorring gebruiken om de dwarsbalken stevig vast te sjorren
Stap 4

Vervolgens gaan we op zoek naar stevige boomstammen met een doorsnede van 6 tot 8cm. Deze stammetjes moeten tenminste 40cm langer zijn dan dat de afstand is tussen de twee horizontale dwarsbalken die zich tussen de 4 bomen in bevinden.

Verwijder hiervan alle zijtakken en scherpe punten.
Stap 5

Vervolgens plaatsen we stammetjes op de twee horizontale balken, zodat er een platform ontstaat.

Zorg ervoor dat de stammetjes aan beide zijden tenminste 20cm oversteken.

Voor de veiligheid maken we het gehele oppervlak van de twee horizontale dwarsbalken dicht met stammetjes. Hierdoor zullen de balken op zijn plaats blijven liggen.
Stap 6

Hebben we onvoldoende bouwmaterialen om het gehele oppervlak van de horizontale dwarsbalken dicht te leggen dan kunnen we de laatste balk in in de rij blokkeren met aan weerzijde een kruissjorring, hiermee voorkomen we dat de balken gaan rollen.
In de rubriek knopen, steken en sjorringen  kun je lezen hoe je gebruik maakt van de getoonde verbindingsmethodes.
Stap 7

Voor het gemak kunnen we een trapje tussen twee bomen in pionieren zodat we vrij eenvoudig ons slaapplatform kunnen betreden.

Dit doen we door bv twee stammen horizontaal tussen twee bomen in te pionieren.
Stap 8

Om het gebruiksgemak te vergroten kunnen we het platform voorzien van een dikke laag bladeren, gras of sparrentakken.

  Stap 9

Verwacht je regen dan kun je een tarp boven het platform spannen zodat je beschut bent tegen de regen.
 
   
Je kunt het platform gebruiken ook gebruiken om er je voedsel op te bereiden.