De veldkeuken
De veldkeuken is een uitgebreide variant op de afwasbak, en is vooral handig als meerdere dagen op één en dezelfde plek overnacht. Het gebruik van een veldkeuken zorgt ervoor dat je een stuk hygiënischer kunt werken, het voedsel slingert namelijk niet overal over de grond en kruipende insectenten komen minder gemakkelijk bij je voedsel. Tevens biedt een veldkeuken een extra stukje comfort wat je in een overlevingssituatie een morele oppepper geeft.
Om een veldkeuken te maken heb je een wasbak of een grote pan nodig, touw en takken uit het bos.

Maak drie stokken van ongeveer 150cm lang met een driepootsjorring aan elkaar vast. Zet de driepoot rechtop, leg je wasbak boven de driepootsjorring tussen de drie poten. Vervolgens pionier je dwarsbalken tussen de poten, dit zorgt voor stevigheid, en hier kun je later takjes opleggen zodat je opbergruimte krijgt dat een eindje boven de grond is.

We zetten de wasbak vast door takken onder de rand van de wasbak te pionieren.

Vervolgens kunnen we takken op de dwarsbalken leggen zodat we een platform krijgen, hierop kunnen we dan kookuitrusting en voedsel zetten.

Zo ziet de velkeuken er uit als hij is ingericht. Aan de takken die aan de bovenzijde uitsteken kunnen we pannen en mokken ophangen. Op het platform kan servies en voedsel worden gezet.

Heb je de beschikking over een benzine of gaslamp dan kun je deze naast je keuken neerhangen zodat je ook vroeg in de ochtend en laat in de avond in je keuken kunt werken.

Verwacht je regen dan kun je een tarp boven je keuken maken zodat je droog blijft.
De veldkeuken met op de achtergrond een onderkomen gemaakt van een tarp.
Als je een snijplank op de wasbak legt heb je een mooie werktafel om vlees en groente te snijden.
En na het eten kun je de afwas doen in de veldkeuken.