Rivieren oversteken

Als je in een survivalsituatie verkeerd kan het voorkomen dat je rivieren moet oversteken om weer naar de bewoonde wereld terug te keren. Het oversteken van dergelijke rivieren kan erg gevaarlijk zijn. Houd daarom met de volgende zaken rekening om het risico tot het minimum te beperken.

  • Gebruik altijd een veiligheidslijn, zodat je altijd naar de kant van de rivier word getrokken.
  • Ben je in het bezit van een helm gebruik deze dan, zodat je hoofd is beschermd mocht je door de stroming meegesleurd worden.
  • Trek je kleding uit en verpak deze in een waterdichte zak, zodat je iets droogs hebt om na de overtocht weer aan te trekken.
  • Houd je schoenen aan, in veel rivieren liggen scherpe stenen waar je jezelf gemakkelijk aan kunt verwonden.
  • Pas op met ijskoud water er is kans op onderkoeling of nog erger een hartstilstand.
  • Houd er rekening mee dat er onder de oppervlakte sterke stromingen kunnen voorkomen die je mee kunnen sleuren. Je kunt nooit de kracht van een stroming inschatten.
  • Hou ook rekening met gevaarlijk niet zichtbare obstakels in het water waarin je verstrikt zou kunnen raken zoals waterplanten.
  • Draag je een rugzak, maak dan alle riemen los zodat je indien nodig de rugzak gemakkelijk af kunt doen.
  • Een stromende rivier met een diepte van meer dan 15cm is sterk genoeg om een volwassen man omver te werpen.
  • Bepaal voor het doorwaden de stroomsnelheid van de rivier.
Als je in je eentje een rivier wilt oversteken, en je hebt je geen droge kleding bij je, trek deze dan uit en doe ze in een waterdichte zak zodat je droge kleding aan kunt doen als je de overkant van de rivier hebt bereikt.

Houd je schoenen aan zodat je je voeten niet bezeert aan scherpe stenen uit de rivier.

Maak de banden van je rugzak los zodat je indien nodig je rugzak gemakkelijk af kunt doen.

Gebruik een stevige stok om u te helpen uw evenwicht te bewaren. Schuifel zijwaarts en gebruik de stok om de diepte te peilen. Steek een rivier altijd over tegen de stroom in.
Als je in een groep een rivier wilt oversteken, gebruik dan een paal die ieder dan stevig vasthoud vorm als het ware een rij met het gezicht naar de overkant gericht. De sterkste dient voorop te gaan, de kleinere en zwakkere personen van de groep dienen in het midden van de rij te lopen. Schuifel zijwaarts tegen de stroom in. Alleen de eerste persoon stroomopwaarts krijgt de volle lading, ieder lid van de groep zorgt voor extra stabiliteit
Een rivier oversteken met een touw

Als je een rivier in een groep wilt oversteken en je hebt een stevig touw tot je beschikking dan kun je deze hindernis een stuk veiliger maken dan wanneer je geen touw tot je beschikking hebt. Het touw moet lang genoeg zijn, minstens drie keer de de lengte van de breedte van de rivier dit omdat het touw een lus moet kunnen vormen. Je moet met minstens drie personen zijn om deze techniek toe te passen. Twee personen zekeren telkens de persoon die de rivier oversteekt.

Stap 1.

De persoon die als eerste de rivier oversteekt is rond zijn borst gezekerd met een touw. De persoon die het sterkste is dient als eerste de rivier over te steken. De andere twee personen zitten niet aan het touw gezekerd maar laten het touw door hun handen vieren wanneer dit nodig is, zij voorkomen hiermee dat de eerste persoon die oversteekt wordt meegesleurd door de rivier.

Stap 2.

Als de eerste persoon de overkant heeft bereikt, maakt hij zich los van het touw en zekert de tweede persoon zich aan het touw, dit is de minst sterke van de groep. Persoon twee steekt over, terwijl de eerste en de derde persoon het touw bedienen.

Stap 3

Wanneer de tweede persoon de overkant heeft bereikt maakt hij zich los van het touw. Persoon drie kan zich nu zekeren aan het touw, waarna hij aan de overtocht kan gaan beginnen. Persoon Eén haalt persoon drie binnen, persoon twee staat klaar om het over te nemen als er iets mis mocht gaan.