De juiste peddel keizen
De keuze van de peddel hangt af van verschillende factoren; denk hierbij aan de diepte, stroomsnelheid en het te besteden budget. Ook is het voor de kueze van je peddel een wezenlijk verschil of je een tocht solo (alleen) of tandem (met zijn tweeen) onderneemt.

Peddels voor snelstromend water met veel stenen en rotsen moeten robuust zijn zodat ze niet snel beschadigd raken of breken, vaak zijn deze peddels gemaakt van stevig kunstof met een aluminium schacht.

Vaar je een kano solo dan is het belangrijk dat je met je peddel de boot eenvoudig kunt corrigeren zondar dat je telkens wisselt van peddelzijde. Deze peddels zijn daarom vaak langer en smaller dan de all round peddels die prima geschikt zijn voor tandem vaarders.

Zorg ook altijd dat je een reserve peddel bij je hebt, het kan altijd voorkomen dat je een peddel verliest of dat deze breekt.
Verschillende peddels

Er zijn veel verschillende soorten peddels in de handel, voor ieder type water en kanovaarder is er wel iets te passends te vinden. Bij de betere kanowinkels is het vaak mogelijk om een peddel uit te testen alvoren je tot een aanschaf over gaat.

Zelf beschik ik over drie verschillende soorten peddels, die hiernaast staan afgebeeld.

1. Yampa, allround kanopeddel deze gebruik ik meestal als ik tandem ga varen. Deze peddelbeshcadigd snel en is daarom niet geschikt voor water waar veel stenen en rotsen inliggen.

2. Grey Owl Otter Tail, deze peddel is geschikt om solo te varen in wat dieper water. De Otter tail is niet geschikt voor rivieren waarin zich veel stenen en rotsen bevinden.

3. Old Town, allround peddel die geschikt is voor wildwatertochten met veel stenen en rotsen. De schacht is verstevigd met alumnium.
De juiste peddellengte kiezen.

De meeste peddels zijn beschikbaar in verschillende lengtematen. Een hulpmiddel om de juiste peddel te kiezen is door rechtop te gaan staan, en de peddel voor je te houden met het blad op de grond. Als vuistregel kun je stellen dat de peddel de juiste lengte heeft als hij tot iets onder je kin rijkt.

Vervolgens die je plaats te nemen in een kano, tijdens het peddelen dient het blad van de peddel volledig onder water te verdwijnen. Zeker niet dieper omdat je dan onnodig energie verspild.
Je peddel heeft de juiste lengte als het blad tijdens het varen geheel onder water verdwijnt, gaat je peddel dieper het water in dan is je peddel aan de korte kant.