Het zwemvest
Ga je met een kano of kayak varen dan doe je er verstandig aan om een zwemvest om te doen, het vest helpt je om boven water te blijven. En werkt tevens als een bodywarmer, en als lichaambescherming bij het wildwatervaren.

Een zwemvest is niet hetzelfde als een reddingsvest, een zwemvest is een drijfhulp maar zal iemand die te water raakt niet vanzelf op de rug doen keren waarbij het hoofd boven water blijft.

Omdat een reddingsvest een kraag heeft en vaak een stuk stugger en langer is als een zwemvest worden hier de bewegingen mee belemmert.

Hoewel een zwemvest niet verplicht is wordt het dragen ervan aangeraden bij het wildwatervaren op rivieren vanaf de 3e graad, op open water zoals; de zee, het ijsselmeer en de grote rivieren.

Kies bij voorkeur een zwemvest met een felle kleur zoals rood of oranje, een goed kanozwemvest heeft een opwaartse kracht van tenminste 60 Newton.
Bij kinderen doe je het zwemvest al aan voordat ze in de buurt van het water komen.

Kleine kinderen en kinderen die niet kunnen zwemmen dienen een reddingsvest te dragen met een opwaartse kracht van tenminste 150 Newton.