Schoenen voor in de kano
Bij kanotochten door natuurgebieden is de kans erg klein dat je perfecte in -en uitstapplaatsen vind, met enige regelmaat zul je dan ook met je voeten in het water moeten om de kano op de kant te trekken. In de handel zijn er speciale waterschoenen voor watersporters, deze waterschoenen zijn vervaardigd van neopreen.
Aan neopreen schoenen kleven enkele nadelen, zo blijven je voeten de hele dag nat waardoor je vooral bij warm weer meer kans hebt op het ontwikkelen van voetschimmels
. Verder zijn neopreen schoenen niet comfortabel om ermee te wandelen, iets waar je rekening mee moet houden als je de kano een flink stuk over land moet verplaatsen.
Crocs of sandalen

Veel ervaren kanovaarders maken gebruik van crocs of sandalen die geschikt zijn voor watersportdoeleinden. Het voordeel van deze schoeisel is dat je voeten kunnen luchten en de schoeisel snel droog is.
Laarzen of bergschoenen

Laarzen en hoge bergschoenen zijn niet geschikt voor het kanovaren, als ze nat worden blijven ze dat ook erg lang, waardoor je de hele tcoh nog natte voeten zult houden.

Een ander nadeel is dat bij het omslaan de laarzen zich vullen met water wat het zwemmen en het hoofd boven water houden een stuk lastiger zal maken.