Het survivalvest
Tijdens een avontuurlijke tocht kan het altijd gebeuren dat je je bagage verliest door diefstal of door het omslaan van bijvoorbeeld een boot. Indien je in dergelijke gevallen afhankelijk bent van je uitrusting die in je rugzak zit heb je een enorme uitdaging om jezelf te redden.

Veel ervaren avonturiers dragen daarom een deel van hun uitrusting in een heuptasje of een blouse op hun lichaam, zo hebben ze de belangrijkste uitrustingstukken altijd direct voor handen. Het nadeel van een heuptasje is dat je deze gemakkelijk kwijt raakt als je door dichte bergoeing loopt.

Een survivalvest heeft dat niet, tevens kun je de uitrustingstukken over je lichaam verdelen zodat deze nauwelijks hinder bezorgen bij het dragen van een rugzak. Mede door het comfort van een survivalvest maken gevechtspiloten hier ook gebruik van, zij worden geacht met alleen met hun uitrustingstukken zichzelf voor enkele dagen in de natuur te redden.

Welke uitrustingstukken je meeneemt hangt af van je tocht en het klimaat waarin je je bevindt. Stop ook niet teveel uitrustingstukken in je survivalvest, dit geeft hinder waardoor je het vest niet meer meeneemt.

De volgende uitrustingstukken heb ik altijd in mijn vest zitten.
- Kompas
- Zwitsers zakmes
- Firesteel
- Pakje militair noodverband
- Rolletje vliegertouw
- Reddingsdeken
- Noodfluitje
- Seinspiegel