Hoeveel tijd tot zonsondergang

Als je door de vrije natuur rondtrekt is het van groot belang dat je tijdig je kamp opbouwt, dit omdat het opzetten van een kamp bij schemer of duisternis geen pretje is. En dan spreken we nog niet over de mogelijke gevaren zoals vallende rotsblokken en takken die je bij duisternis mogelijk over het hoofd ziet.

Je hebt ongeveer twee uur nodig om je kamp op te bouwen, dus dat betekend dat je hiervoor ook tenminste twee uur daglicht nodig hebt.

Om te bepalen hoelang het nog duurt voordat de zon ondergaat, houd je je hand voor je uit met de onderzijde gelijk aan de horizon, dit doe je in de richting van de zon. Vervolgens tel je het aantal vingers dat er tussen de horizon en de zon passen. Iedere vinger staat voor ongeveer 15 minuten daglicht.

Op de afbeelding hiernaast passen acht vingers tussen de horizon en de zon, dit betekend dat we nog 8 maal 15 minuten daglicht hebben, dat is dus nog ongeveer 2 uur.

Je hebt ongeveer twee uur daglicht nodig om een kamp voor de nacht op te bouwen.
Op de afbeelding hiernaast passen nog maar vier vingers tussen de horizon en de zon, dit betekend dat we nog 4 maal 15 minuten daglicht hebben, dat is dus nog ongeveer 1 uur.

Doorgaans is één uur daglicht te weinig om je basiskamp nog voor het donker op te bouwen.