De eetbaarheidtest voor planten
Als je op reis gaat naar een afgelegen gebied dan is het aan te raden om vooraf uit te zoeken welke eetbare planten er te vinden zijn. Richt je daarbij vooral op eetbare planten die gemakkelijk te onderscheiden zijn van giftige. Wees voorzichtig met plantensoorten die je niet herkent, bij enige twijfel of een plant wel of niet eetbaar is kun je deze het beste vermijden. Bij twijfel kun je ook de eetbaarheidtest toepassen.

LET OP!!! De eetbaarheidtest geldt alleen voor planten en dus niet voor paddenstoelen.

Voor je aan de eetbaarheidtest begint kun je veel planten al als giftig beschouwen als ze de volgende kenmerken hebben;
  • Eet geen planten die melkachtig sap bevatten. (uitzondering is de paardenbloem die wel eetbaar is)
  • Vermijd planten die rood van kleur zijn.
  • Eet geen oude of verwelkte bladeren.
  • Witte of gele bessen zijn meestal giftig.
  • Eet geen paddenstoelen, alleen een echte paddenstoelen kenner kan de niet giftige van de giftige onderscheiden.
  • Knollen van planten dienen altijd gekookt of geroosterd te worden voor je ze opeet.
Waarschuwing!!! Hieronder vind u een eetbaarheidtest voor planten. Het toepassen van deze eetbaarheidtest geschied geheel op eigen risico. Woodcraftsurvival.com kan op geen enkele wijze aansprakelijk gesteld worden voor het ontstane letsel door het verkeerd of onkundige toepassen van deze eetbaarheidtest. Als u de eetbaarheidtest toepast geld dat alleen voor het plantendeel wat u test, het kan namelijk zo zijn dat één deel van een plant wel eetbaar is en één ander deel van de plant niet.
Als je te weten wilt komen of een plant eetbaar is kun je de eetbaarheidtest toepassen. Eet tussentijds ook geen andere planten. De eetbaarheidtest is alleen handig als je een hele lange tijd op één plaats verblijft dit in verband met de lange wachttijden tussen de stappen wat weer een enorm tijdverlies is.

 

Stap 1 Wrijf een blad van de plant die je wilt testen fijn, kleeft of stinkt het of ruikt het naar amandelen of perzik dan is de plant hoogstwaarschijnlijk giftig.
Stap 2 Wrijf het blad fijn aan de binnenkant van je arm en wacht een aantal minuten, krijg je geen irritatie ga dan naar de volgende stap. Krijg je wel irritatie dan is de plant hoogstwaarschijnlijk giftig.
Stap 3 Leg een klein stukje van de plant op je lippen en wacht 1 minuut, krijg je geen branderig, of prikkende gevoel ga dan verder naar de volgende stap.
Stap 4 Leg nu een klein stukje op het puntje van je tong en wacht weer 1 minuut, als je geen branderig of prikkend gevoel krijgt en geen braakneigingen dan ga je verder met de volgende stap.
Stap 5 Nu leg je een klein stukje onder je tong en wacht weer 1 minuut, als je geen branderig of prikkend gevoel krijgt en geen braakneigingen dan ga je verder met de volgende stap.
Stap 6 Kauw nu op een klein stukje en wacht opnieuw 1 minuut, als je niets verdachts proeft en je geen branderig of prikkend gevoel krijg en geen braakneigingen, buikloop, maagkrampen en je ook niet duizelig wordt, ga dan naar de volgende stap.
Stap 7 Eet een klein beetje en wacht 6 uur, treden er geen onaangename reacties op dan kun je ervan uitgaan dat de plant eetbaar is. Dit wil overigens niet zeggen dat de plant ook voldoende voedingswaarde heeft.