Eetbare bomen van West Europa
Waarschuwing!!! Hieronder vind u een aantal bomen die voorkomen in West Europa. Deze bomen zijn geheel of gedeeltelijk eetbaar, dit kan afhangen van het jaargetijde. Eet deze alléén als u zeker weet dat deze eetbaar zijn, en als u ze ook voor 100% als eetbaar heeft geïdentificeerd. Sommige giftige bomen lijken op eetbare. Woodcraftsurvival.com kan op geen enkele wijze aansprakelijk gesteld worden voor verkeerde of onkundige handelingen.
De lijsterbes, is een loofverliezende slanke boom die wel 20 meter hoog kan worden. De takken reiken omhoog en de boom heeft een gladde grijsachtige bast om de stam. De bladeren zijn geveerd en worden 10-25cm lang. De bladeren bestaan uit 9-19 stuks kleinere bladeren. In het voorjaar ontstaan er kleine roomwitte bloempjes in dichte afgeplatte bijschermen. In de zomer ontstaan er trosjes felrode besjes.

De lijsterbes komt voor in heel Europa in droge bossen, struikgewas en op rotsige plekken. In de bergen vind je ze vaak boven een hoogte van 1000 meter.

De rijpe bessen kunnen gekookt worden als het gevroren heeft. Je kan hiervan Jam of gelei maken. Je kunt de bessen op een droge plaats bewaren.

De jeneverbes, is een heesterachtige naaldboom die als hij rechtop groeit 1 tot 6 meter hoog kan worden, hij groeit ook wel kruipend. Hij heeft een bruine bladerende bast. De puntige groene naalden groeien in kransen van drie en hebben aan de bovenzijde een witte band. De ronde kegels lijken op stevige besjes, eerst zijn ze groen maar in het tweede jaar worden ze blauwzwart met een witte waas.

De jeneverbes komt voor in heel Europa. Je vind ze in de bergen, in veenmoerassen en op lager geleden heideland.

De rijpe blauwzwarte bessen kunnen geroosterd worden en daarna gemalen om vlees te kruiden. Het hout van de jeneverbes kun je gebruiken om ham en spek te roken.

De ruwe Berk, is loofverliezende kleine slanke boom. Hij is gemakkelijk te herkennen aan zijn witte schors. Berken worden doorgaans niet zo oud. In het hoge noorden en tegen de boomgrens kan de berk zich niet meer overeind houden en kruipt dan als een struik over de grond.

De berk komt voor in Noord en Midden-Europa en groeit bij voorkeur in moerasgebieden. Hoewel je hem op alle grondsoorten milieus tegenkomt.

De Berk levert drinkbaar sap, dat vooral uit waters en suikers bestaat. Het sap bevat verder ook tannine, vitamine C en etherische oliën. Berkensap is lekker om te drinken, een volwassen boom levert dagelijks 1-1,5 liter berkensap. De beste tijd om berkensap af te tappen is in de vroege lente, deze kun je bij een berk herkennen omdat er dan knopjes aan de takken van de berk komen.

Het blad van de berkenboom kun je in de maanden Maart tot Juni gebruiken als groente, salade of om er thee van te zetten.

Eik, is een loof verliezende boom die wel tot 35 meter hoog kan worden. Hij heeft een brede koepelvormige kroon. De eik heeft onregelmatige gelobde bladeren die om en om aan de takken vastzitten. In het voorjaar komen er katjes aan de einde van de knoppen.

Te vinden in loofbossen door geheel Europa.

De eikels die aan het einde van de zomer aan de bomen komen kun je fijnslaan, rooster ze daarna tot ze lichtbruin zien. Maak ze helemaal fijn en rooster ze daarna nogmaals. Als je hiermee klaar bent kun je er koffie mee zetten.

Vlierbessen, is een brede heester die wel 10 meter hoog kan worden.

Te vinden in hagen, aan randen van vochtige bossen en langs wegen en paden. Door heel Europa te vinden.

Er kan jam van gemaakt worden.

De groene delen van de plant zijn giftig .

De walnoot, is een loofverliezende boom die 30 meter hoog kan worden. De oneven geveerde bladeren kunnen wel 45cm lang worden, die meestal uit 7 kleinere bladeren bestaan. Aan het eind van de zomer komen er groene ronde vruchten aan de boom, dit is de schil van de eigenlijke vrucht.

Komt oorspronkelijk uit Azië en Zuidoost-Europa, maar is nu door vrijwel geheel Europa te vinden.

De schil springt in de herfst open waardoor de walnoten vrij komen. Je kunt de schil eraf halen en de pitten rauw eten of ze in allerlei gerechten verwerken.

De tamme kastanje, is een loofverliezende boom die wel 35 meter hoog kan worden. De bladeren van de tamme kastanje staan los van elkaar. Terwijl de bladeren van de giftige paardenkastanje uit 5 vingers bestaan.

Komt oorspronkelijk uit Zuidoost Europa, maar is nu vrijwel dool heel Europa te vinden.

De noten kunnen als ze gepeld zijn rauw gegeten worden of je kunt ze roosteren in open vuur voor je ze opeet. Het meel van gemalen kastanjes kan gebruikt worden als bakmeel.

De spar, is een altijd groenblijvende naaldboom die wel 40 meter hoog kan worden. In ongerepte wouden vind je soms sparren met een hoogte van wel 60 meter. De naalden zitten los van elkaar aan de takken, dit in tegenstelling tot de naalden van een den die in tweetallen aan de takken vast zitten.

Sparren komen voor op het noordelijk halfrond.

De binnenbast van de spar is rijk aan vitamine C. Verwijder de schors vlak boven de wortels van de boom. Pel vervolgens de buitenbast af en kook de binnenbast tot deze zacht is alvorens de binnenbast te eten. Van de naalden van de spar kun je thee zetten, doe dit door sparrennaalden aan kokend water toevoegen en deze zo'n vijf minuten mee te laten koken.

Grove den, is een altijd groenblijvende naaldboom die 25 tot 35 meter hoog kan worden. De grijsgroene naalden van de den staan twee aan twee zijn gedraaid en kunne 8 cm lang worden.

De vruchten van de den noemen we dennenappels, deze dennenappels zijn in het begin groen en worden later grijsbruin. De dennenappels kunnen zo'n acht cm lang worden.

Verhit rijpe dennenappels om de zaadjes eruit te laten komen. De binnenschors is eetbaar en de dennennaalden zijn goed eetbaar en bevatten veel vitamine C. Van de naalden van de den kun je thee zetten, doe dit door dennennaalden aan kokend water toevoegen en deze zo'n vijf minuten mee te laten koken.

De hazelaar is een boom of heester die 6 meter hoog kan worden. De takken steken omhoog en verder heeft de boom een gladde bruine schors. De gezaagde bladeren zijn nagenoeg rond en behaard.

De vruchten noemen we hazelnoten, deze groeien in trosjes van 3 a 4 noten.

De hazelaar vind je in hagen en bossen door geheel Europa. Je vind ze vaak in eikenbossen.

De rijpe hazelnoten kun je gepeld rauw of geroosterd eten.

De beuk is een loofboom die wel 35 meter hoog kan worden, de bast is glad en grijs. De glimmende bladeren zijn ovaal en eindigen in een spitse punt, de randen zijn gegolfd. De vrucht is een puntige dop die in vier delen opensplijt, waarna de bruine driehoekige beukennootjes tevoorschijn komen.

De beuk komt voor in geheel Europa op grond die goed afwatert.

De rijpe beukennootjes vind je van september tot november, je kunt ze nadat de nootjes geschild zijn rauw eten. Geroosterd en gemaald kun je koffie maken van de beukennootjes.

Je kunt de beukennootjes met schil en al malen, vervolgens pers je het geheel samen waarbij er olie vrijkomt. Deze olie kan gebruikt worden als bakolie.
De zoete kers is een loofboom die wel 20 meter hoog kan worden, de Schors is glanzend roodbruin.
De bloemen komen voordat het blad aan de boom verschijnt. Degroene eironde tot eliptische bladeren hebben een grof gezaagde rand. In april-mei verschijnen er in trosjes van 2 tot 6 witte 5 tallige bloemen, deze bloemen zijn ca. 3cm groot.

De zoete kers komt oorspronkelijk uit Midden-Europa maar is tegenwoordig door aanplant wijd verspreid in bossen en parken. Hij groeit op vochtige meer of minder voedselachtige grond.

In juni tot juli groeien er rode tot zwart achtige vruchten, in sommige gevallen kunnen ze zelfs geelachtig zijn.

Pluk de kersen met steel en al van de boom, zo voorkom je dat ze beschadigd raken waardoor ze kunnen gaan rotten. De kersen kun je direct eten ze bevatten veel suikers, mineralen en vitamines.

Stop de kersenpitten in een katoenen zak en naai deze dicht, bevochtig de kersenpittenzak licht en leg hem in een oven zodat ze opwarmen. Vervolgens kun je de kersenpittenzak als warmtekussen gebruiken wat helpt tegen reuma of spierpijn.