Eetbare planten langs de kust
Waarschuwing!!! Hieronder vind u een aantal planten, struiken en bomen die voorkomen langs de kust van West Europa. Deze planten, struiken en bomen zijn geheel of gedeeltelijk eetbaar, dit kan afhangen van het jaargetijde. Eet deze alléén als u zeker weet dat deze eetbaar zijn, en als u ze ook voor 100% als eetbaar heeft geïdentificeerd. Sommige giftige planten, struiken en bomen lijken op eetbare. Woodcraftsurvival.com kan op geen enkele wijze aansprakelijk gesteld worden voor verkeerde of onkundige handelingen.
Schapenzuring, is een vaste plant die 10 tot 60cm hoog wordt. De 3 tot 7 cm lange bladeren lijken op  kleine pijlpunten.

Schapenzuring bloeit vanaf mei tot de herfst met groene of lichtrode pluimen.
De bladeren zijn rijk aan vitamine C (50mg per 100 gram), caroteen, ijzer, mangaan, kalium, silicium en etherische oliën.

Je vindt de schapenzuring op droge zand, heide en veengronden.

Je kunt de verse bladeren fijnhakken en toevoegen aan soepen en salades. Je kunt schapenzuring ook bereiden als spinazie.

Eet schapenzuring niet te vaak en alleen in kleine hoeveelheden, omdat je anders lichamelijke klachten kunt krijgen van het aanwezige oxaalzuur. Je doet er verstandig aan om tijdens het eten van schapenzuring melkproducten te eten of te drinken.

Schapenzuring bevordert de spijsvertering , verbetert de eetlust en bevordert de productie van bloed in het lichaam.
De Braam, is een kruipende doornachtige struik.

Je vindt de braam in bossen, hagen, duinen, op open plekken en bij oevers.

De bramen kun je plukken van augustus tot september.

Bramen doden bacteriën en gaan diarree tegen. Pluk het blad voor de bloeitijd om er thee van te zetten.
De duindoorn, is een tweehuizige struik met doorns die 50 tot 400cm hoog kan worden. De takken zijn wijd uitgroeiend en zilvergrijs. De bloemen verschijnen voordat de bladeren komen in april en mei. De bladeren zijn staande afwisselende bladeren zijn smal en lancetvormig. Aan de bovenzijde zijn de bladeren glad en aan de onderzijde witviltig.

Van Augustus tot Oktober ontstaan er dicht op de takken gele of oranje sappige besjes die rijk zijn aan vitamine C

Je vind de duindoorn in de duingebieden van de Noordzee de  Oostzee.

Je kunt de rijpe bessen gebruiken om er sap, jam en compote van te maken.
Hier zie in detail de besjes en de bladeren van de duindoorn.