Eetbare struiken van West Europa

Waarschuwing!!! Hieronder vind u een aantal struiken die voorkomen in West Europa. Deze struiken zijn geheel of gedeeltelijk eetbaar, dit kan afhangen van het jaargetijde. Eet deze alléén als u zeker weet dat deze eetbaar zijn, en als u ze ook voor 100% als eetbaar heeft geïdentificeerd. Sommige giftige struiken lijken op eetbare. Woodcraftsurvival.com kan op geen enkele wijze aansprakelijk gesteld worden voor verkeerde of onkundige handelingen.
De Bosbes, is een loofverliezende struik die 30 tot 60cm hoog wordt.

Te vinden op heidevelden, veenmoerassen. Tot op grote hoogte door heel europa te vinden.

De rijpe vruchten kun u vinden in de maanden juli tot augustus.

Bosbessen zijn rijk aan vitamine C.

De framboos, is een kruipende doornachtige struik die tot 150cm hoog kan worden. Het samengestelde blad heeft drie tot 7 blaadjes die bleekgroen tot wittig van kleur zijn.

Groeit in open stukken in bossen, in struikgewas. Komt voor in geheel Europa met uitzondering van Portugal.

De vruchten zijn van juni tot augustus te verzamelen.

De vruchten zijn rauw te eten. Verzamel de verse jonge groene bladeren van maart tot mei, en laat ze drogen om er later een heerlijke thee van te zetten.

Braam, is een kruipende doornachtige struik.

Groeit in bossen, heggen, op open plekken en oevers.

De rijpe vruchten kunt u plukken van augustus tot september.

Bramen gaan diarree tegen, doden bacteriën en worden veel gebruikt bij stoornissen van de stofwisseling. Pluk het blad voor de bloeitijd, hier kun je dan thee van zetten.

De eenstijlige Meidoorn, is een loofverliezende struik die 8 meter hoog kan worden. De twijgen zijn voorzien van rechte scherpe doorns. De bladeren zijn glanzend groen, en bestaan uit 3-7 diepe driehoekige lobben. Van april tot juni ontstaan er grote witte soms roze sterke geurende bloemschermen. In het najaar ontstaan er kleine trosjes donkerrode bessen aan de struik.

Je kunt de Meidoorn door geheel Europa vinden in hagen en bossen.

Het jonge blad kan rechtstreeks van de boom worden gegeten, of vermengd worden door de sla. Van de bessen kun je jam maken.
De Kruisbes, is een struik die 0,5 tot 1,5 meter hoog wordt. De takken zijn gestekeld met stekels met een lengte van meer dan 1cm. Het wisseltandige blad ontstaat meestal in de oksel van de stekels. De bladsteel en de onderkant van het blad zijn zacht behaard.
De kruisbes bloeit in April met groenachtige of vuilpaarse bloemen, de kelk heeft dezelfde kleur als de kroonbladeren.
Van mei tot juni ontstaan er circa 2cm grote groene doorschijnende bessen met lange strepen.

Kruisbessen vindt je in Zuidwest en Midden Europa in vochtige bossen langs rivieren en in gebergten tot een hoogte van circa 1400m.  In de rest van Europa veel aangeplant in parken en tuinen.

Kruisbessen zijn rauw als fruit te eten en bevatten per 100g 35mg aan vitamine C verder bevatten de bessen ook vitamine B1 en B2.