Gebruik maken van een rattenval
Verblijf je voor een langere tijd in de wildernis dan zul je je voedselbehoeftes aan moeten vullen met wat de natuur je biedt. Je kan gaan jagen maar dit kost vaak meer energie dan het oplevert. Het plaatsen van vallen en strikken is een goed alternatief maar vergt veel kennis, ervaring en geluk. 
Het gebeurt namelijk nog vaak dat een dier er met het aas vandoor gaat zonder dat hij in de val vast komt te zitten.

Dit zijn de situaties dat een simpele rattenval van 5 euro je een hoop moeite kan besparen. Je plaats ze in de buurt van je kampterrein, als aas kun je voedselresten, fruit of noten gebruiken. Veel kleine knaagdieren zijn nieuwsgierig en gaan op onderzoek uit, de minste aanraking zal de rattenklem doen dichtslaan en de kans is groot dat een dier er mee gevangen wordt. Vergeet niet de klem vast te maken aan een boom of een stevige tak, je wilt namelijk niet dat de prooi er met je klem vandoor gaat.

Hoor je een klem dichtslaan, ga dan direct kijken. Zo voorkom je dat een groter roofdier er met je prooi vandoor gaat.

Het is verstandig om tenminste twee rattenklemmen met je meet te nemen, zo heb je altijd meer kans op succes.

Let op!!! in veel landen waaronder Nederland is het verboden om zonder een vergunning op dieren die in het wild leven te jagen, doet u dit toch dan loopt u het risico op een fikse boete of een gevangenisstraf. De getoonde technieken mag u dan ook alleen gebruiken als u zich in een levensbedreigende situatie bevindt.
Eekhoorns komen niet graag op de grond, wil je een eekhoorn vangen plaats dan een boomstam tegen een dennenboom en bevestig op deze boomstam rattenklem.
Als een prooi niet meteen gedood wordt door de klap van de klem kan hij met klem en al weglopen, om dit te voorkomen binden we de rattenklem vast aan de boomstam waar hij op bevestigd is.
Ratten, muizen en andere kleine knaagdieren kun je vangen door de klem op de grond te plaatsen. Vergeet ook hier niet de klem te verankeren aan een stevige stok of boomstam.