Een getijdefuik maken van stenen
Het vangen van vissen en krabben is vaak de makkelijkste manier om aan dierlijk voedsel te komen. Ben je in de buurt van zee, een groot meer of rivier gestrand waar er sprake is van getijde dan kun je hier een getijdefuik maken van stenen. Heb je geen stenen dan kun je ook gebruik maken van takken die je kort langs elkaar in de grond steekt.

Omdat we met de getijdefuik gebruik maken van eb en vloed dienen we deze val bij eb te bouwen, als het vloed wordt zullen vissen, krabben en kreeften langs de stenen op zoek gaan naar voedsel. Op het moment dat het weer eb wordt zitten de vissen, krabben en kreeften in de fuik gevangen.
Stap 1

Verzamel voldoende grote en kleine stenen op de plek waar je de getijdefuik wilt gaan maken.

De plek die je uitkiest moet natuurlijk wel bij hoogwater onder water lopen.
Stap 2

Plaats de stenen dusdanig dat ze een C vormen, de gesloten zijde richt je bij een rivier naar de stromingsrichting toe, zodat de vissen in de fuik zwemmen. Bij de zee of een groot meer richt je de gesloten zijde naar het water toe, zodat bij eb de vissen in de fuik gevangen blijven zitten.

Om ervoor te zorgen dat de vissen niet uit de fuik zwemmen maak je van stenen een soort van trechter.

Voor meer resultaat dien je meerdere fuiken op verschillende plekken te maken.

Nu is het wachten tot het hoogwater is en vervolgens weer eb wordt.
Stap 3

Nu is het wachten op hoogwater, bij eb dien je de fuiken zo snel mogelijk te controleren.
Doe je dit niet dan loop je het risisco dat je vangst door wilde dieren wordt meegenomen.

Controleer ook goed tussen de stenen, zoals je hier ziet hebben we een krab gevangen, het lijkt niet veel maar als je meerdere fuiken maakt kan je zo toch een hele maaltijd bij elkaar verzamelen.
(c) 2019 by woodcraftsurvival.com