Regenwormen vangen
Ben je in een survivalsitautie beland dan is het eerste wat je doet jezelf beschermen tegen de elementen, vervolgens ga je opzoek naar drinkwater. Op de derde plaats komt het vinden van voedsel, maar de zoektocht naar voedsel mag niet meer energie kosten dan dat het oplevert. Makkelijk te vangen dieren zijn insecten, insectenlarven en regenwormen.

Regenwormen bevatten veel proteinen en zijn relatief eenvoudig te vangen, tevens zijn regenwormen en andere insecten en hun larven prima aas om ermee te vissen.

Vaak vindt je al regenwormen als je een omgevallen boom opzij schijft als dit niet het geval is zul je ze moeten lokken.
Dit kan door een een schep of een sttok in de grond te steken, en de steel heen en weer te bewegen door tegen de steel te slaan.
Door de ontstane trillingen denkt een regenworm dat er door een gravende mol op hen wordt gejaagd, waardoor ze naar het aardoppervlak vluchten.
Veel buitensporters en militairen nemen een pionierschop mee in hun uitrusting. Een pionierschop is een ideaal stuk gereedschap om hiermee regenwormen te lokken.
Zoek in plek in het gras of op een andere niet te droge plek waar je de schopin de grond steekt. Sla vervolgens met je hand tegen de steel van de schop.

Binnen een minuut zullen de aanwezige regenwormen naar boven kruipen, zijn er na een minuut geen regenwormen te vinden zoek dan een andere plek en probeer het opnieuw.
Deze regenworm is naar boven gevlucht, bewaar ze in een afsluitbaar bakje met wat zand en bladeren van niet giftige planten.
De gevangen regenwormen kun je direct gebruiken om ermee te vissen. Wil je de wormen opeten, zet ze dan een dag op dieet in een bakje met wat gras en niet giftige bladeren. Zet de regenwormen niet in de zon.

Natuurlijk kun je de regenwormen na het dieet ook in de zon drogen en toevoegen aan allerlei gerechten.