Mierenlarven verzamelen
Er zijn meer dan 12.000 soorten mieren. Je vind mierenkolonies op vrijwel elke plek op aarde van de jungle tot de woestijn. De meeste mierenkolonies bouwen hun nest op of in de grond terwijl andere mierenkolonies hun nest hoog in de toppen van de bomen bouwen.

De meeste mieren hebben een stekende bijt, maar alle mieren kunnen gegeten worden als ze voorzichtig vergaard worden.

Kook mieren minstens 6 minuten om het mierenzuur te neutraliseren alvorens ze te eten. In Australië en Noord-Amerika komen honingpotmieren voor, deze mieren slaan nectar en honingdauw in hun buik op. Deze mieren zijn een bron van voedingswaarden.

Als je een mierennest tegenkomt dan kun je vrij gemakkelijk aan voedsel komen door de poppen uit het mierennest te halen, hieronder zie je hoe dit in zijn werk gaat.
Hiernaast zie je het nest van een rode kale bosmier. In dit nest zitten de poppen van de mieren en deze poppen kun je rauw eten.
Omdat de rode kale bosmier kan bijten is het verstandig om een stok of een schep te gebruiken om het nest leeg te maken.
Leg een tarp of een kledingstuk op de grond en sla de randen om zodat je een schaduwrand krijgt. Gooi de inhoud van het mierennest op de tarp, de mieren zullen nu zo snel als ze kunnen de poppen beetpakken om ze in de schaduw te leggen.

Als de mieren hiermee klaar zijn hoef je de poppen alleen maar uit de schaduwrand te pakken om ze vervolgens op te eten. Je kunt een mierennest zo'n 2 maal per jaar oogsten zonder de mierenkolonie ernstige schade toe te brengen.
In de rode cirkel zie je een mier die de pop (wit) beet heeft om hem weer in de schaduw te leggen.
  Toen ik een stuk berkenschor van een rottende berk wou afhalen kwam ik een flink mierennest tegen met vele smakelijke larven.