Vallen en strikken
Kleine prooidieren vormen een klein doelwit en ze kunnen zich gemakkelijk verbergen, het is daarom vaak eenvoudiger om kleine dieren te vangen dan dat je op ze gaat jagen.

Het uittesten van zelfgemaakte wapens vergt een hoop tijd die je beter kunt besteden in het construeren van vallen en strikken.


Let op!!! het plaatsen van de hieronder getoonde vallen en strikken is in veel landen niet toegestaan en wordt gezien als stropen. Wordt u voor stropen gepakt dan kan dat u een fikse boete of gevangenisstraf opleveren. Gebruik deze technieken daarom alleen als u in een overlevingssituatie verkeerd.

Controleer de vallen regelmatig om te voorkomen dat een roofdier er met uw prooi vandoor gaat.
Veel dieren gaan op een vaste plaats eten en drinken, zoek de wildsporen die vanaf het hol naar een drink of eetplaats leiden. Zoek op deze route van het dier naar plaatsen waar het dier onder of langs natuurlijke obstakels gaat, dit zijn de ideale plaatsen om een val of strik te zetten. Zet een val of strik nooit te dicht bij zijn hol of drinkplaats, op deze plekken is het dier extra alert en zal bij onraad een andere route of uitweg nemen.
Om onraad van het dier te voorkomen dient u op de volgende punten te letten;
  • Verstoor de omgeving zo min mogelijk (stap niet op het wildspoor en construeer de val of strik op een andere plek)
  • Voorkom dat uw geur op de val achterblijft (neem de geur weg door de val in de rook van een houtvuur te houden)
  • Camoufleer de afgesneden uiteinden van takken en twijgen met zand
  • Maak een val sterk (een gevangen dier zal al zijn krachten inspannen om los te komen)

Een wildspoor of wissel is een door dieren gevormd pad in een bos, weiland of heide.

Deze wissels zijn vaak een vaste route tussen de voedsel, drink en rustplaatsen van de dieren.

In een survivalsituatie kun je goed gebruik maken van een wildspoor, je kunt hier je vallen en strikken opstellen.

Een strik, is de eenvoudigste val die er is. Je kunt ze maken van touw, takjes of ijzerdraad.

Maak een lus aan een uiteinde van het ijzerdraad en haal de andere uiteinde erdoorheen. Veranker de strik stevig aan een boom, een paaltje of aan een rotsblok. Houd de strik van de grond met één paar vorkvormige takjes, en hang hem op de hoogte van de kop van het te vangen dier.
Strik met veer, dit is een verbeterde variant van de bovengenoemde methode.

Maak een inkeping in een stok en in een paaltje zodat ze in elkaar haken. Sla vervolgens het paaltje stevig in de grond in de buurt van een jonge flexibele boom of struik (doe dit op een wildspoor). Maak de strik (op de foto) van ijzerdraad stevig vast aan het stokje, aan de bovenzijde van het stokje maak je een stevig stuk touw vast. Haak de inkeping van het stokje in de inkeping van het paaltje wat in de grond zit. Buig vervolgens het boompje zover mogelijk naar beneden in de richting van het paaltje, zonder dat het boompje breekt. Vervolgens bindt je het touw wat aan het stokje zit, stevig vast aan het boompje wat nog gebogen is.

Je strik met veer staat nu onder spanning, als er een vos of een konijn met zijn kop door de strik loopt zal de inkeping van het stokje uit de inkeping van het paaltje vallen en wordt de vos of konijn door de verende kracht van het jonge boompje omhoog getrokken. Je hebt het meeste kans van slagen als je deze methode op een wildspoor gebruikt.
Strik met elastiek, dit is een variant op de strik met veer.
Het grote verschil is dat je bij deze methode geen gebruik maakt van een jonge flexibele boom, maar van een stuk elastisch materiaal zoals bv een stuk chirurgisch rubber, een fietsband of een elastiek uit een kledingstuk.


Maak een inkeping in een stok en in een paaltje zodat ze in elkaar haken. Sla vervolgens het paaltje stevig in de grond in de buurt van een boom of struik (doe dit op een wildspoor). Maak de strik stevig vast aan het stokje, aan de bovenzijde van het stokje maak je een stevig stuk touw vast. Dit stuk touw is aan een stuk elastisch materiaal vastgeknoopt. Vervolgens haak je de inkeping van het stokje in de inkeping van het paaltje wat in de grond zit. Vervolgens bindt je het uiteinde van het stuk elastisch materiaal wat aan de strik vastgemaakt zit stevig vast aan een dikke tak, let hierbij pop dat er flink wat spanning op de elastiek komt te staan.

Je strik met veer staat nu onder spanning, als er een vos of een konijn met zijn kop door de strik loopt zal de inkeping van het stokje uit de inkeping van het paaltje vallen en wordt de vos of konijn door de verende kracht van het jonge boompje omhoog getrokken. Je hebt het meeste kans van slagen als je deze methode op een wildspoor gebruikt.
Eekhoornval, in gebieden waar veel eekhoorns zitten kun je een stam schuin tegen een boom plaatsen. Plaats verschillende strikken aan de bovenkant en de zijkanten van de stam, zodat een eekhoorn die via de stam naar boven of naar beneden wilt klimmen ten minste een van deze strikken op zijn weg tegenkomt. Maak strikken van ijzerdraad met een diameter van 5 tot 6 cm in doorsnede en plaats deze 2,5 cm boven de stam. Houd er rekening mee dat je de eerste 45 cm vanaf de grond geen strikken zet, doe je dit wel dan loop je het risico dat de eekhoorn bij de grond kan en dat hij met zijn scherpe tanden de strik kapotbijt waarna hij kan ontsnappen.
4-val, deze ziet er ingewikkeld uit maar hij is heel doeltreffend en kan in iedere afmeting worden gemaakt. Hij dankt zijn naam omdat hij in de vorm van een 4 is gemaakt.

Deze val bestaat uit een verticale balk, een diagonale balk en een horizontale balk waar je het lokaas aan bevestigd. Als een prooi het aas van de aasbalk probeert te pakken, zal de diagonale balk vallen waardoor een boomstam of een ander zwaar object op de prooi zal vallen waardoor deze gedood wordt.

Snijd de bovenkant van de verticale balk schuin af en snijd aan de onderkant de zijkanten een beetje taps naar elkaar toe, de onderkant moet als het ware een langwerpige piramide vorm vormen. In het midden van deze horizontale balk maak je een vierkantige uitsparing waarin later de horizontale aasbalk in valt. Maak vervolgens de diagonale balk aan de uiteindes schuin, halverwege deze balk maak je een inkeping, deze inkeping zal op de verticale balk rusten. Vervolgens maak je de horizontale aasbalk door een stokje spits af te snijden, maak in de aasbalk een inkeping die groot genoeg is zodat hij zowel aan de verticale als aan de diagonale balk steun biedt. Steek vervolgens een stuk aas aan de aasbalk en zoek een boomstam of iets anders wat zwaar genoeg is om de te vangen prooi mee te verpletteren.

Zet de val vervolgens in elkaar zoals op de tekening hierlangs is aangegeven. Het kan even duren voordat je je val opgesteld hebt maar de aanhouder wint. Er zijn meerdere mogelijkheden mogelijk op dit concept.
De boogval, de boog wordt met behulp van verticale paaltjes en een ontspanning mechanisme op spanning gehouden. Deze val is zo geconstrueerd dat de pijl enigszins omhoog schiet. Het ontspanningsmechanisme werkt met een struikeldraad die rondgeleid word zodat hij in het schootsveld van de boog loopt. Deze val is geschikt voor grote en gevaarlijke dieren die recht op de boog afkomen of als ze de boog van de zijkant naderen.

Pas op!!! Laat de boogval nooit onbewaakt achter als er mensen in zouden kunnen lopen. Het kan iemand dodelijk verwonden.

Zo ziet het trekkermechanisme van de boogval eruit.
De Platformval, dit type val werkt met een mechanisme dat in werking treedt als er op het platform wordt getrapt.

Als platform kun je takken, boomschors of een ander stevig bij voorkeur natuurlijk materiaal gebruiken. Dit platform rust op een horizontale tak, dat laag bij de grond is aangebracht en op zijn plek wordt gehouden door een verticale tak "het trekkermechanisme" dat vastzit aan een touw. Dit touw wordt op spanning gehouden door een stevige maar flexibele jonge boom naar beneden te trekken. Om het trekkermechanisme op zijn plek te houden gebruiken we twee takken met haken die we in de grond steken. Vervolgens leggen we een strop op het platform en maken deze vast aan het touw van het trekkermechanisme, hoe dichter je dit bij de grond doet hoe sneller de val zal reageren.

Als een dier op het platform gaat staan, zak het platform naar beneden en ontspant het trekkermechanische die is opgespannen aan een stevige veerkrachtige jonge boom. Op hetzelfde moment zal de strop die op het platform ligt zich vast om de poot van het dier klemmen, dit kan doordat de strik is vastgemaakt aan het touw van het trekkermechanisme dat op zijn beurt weer vastzit aan eens stevige veerkrachtige tak of jonge boom.

Dit type val is ideaal om grotere dieren zoals herten, reeën, grote katten en wilde zwijnen te vangen.
De flessenval, is een gemakkelijk te construeren val die geschikt is voor het vangen van muizen en andere kleine knaagdieren. Graaf een kuil van 30 tot 45 cm diep in de grond. Zorg ervoor dat de kuil aan de onderzijde breder is dan aan de bovenzijde. Maak de opening aan de bovenzijde van de kuil zo klein mogelijk. Dek de opening van de kuil af met een stuk hout of schors die je met stenen of takken 2,5 tot 5 cm van de grond houdt. Muizen en andere knaagdieren houden zich graag schuil bij naderend gevaar en zullen beschutting zoeken onder een boomstam of een stuk schors, doen ze dit onder de boomstam of schors van de val dan zullen ze in de kuil vallen en door de flessenvorm kunnen ze er niet uitklimmen.

Pas op!!! bij het controleren van deze val, het is een ideale schuilplaats voor slangen.