vis vangen
Vis bevat proteïnen, vet en vitaminen en is daarom heel voedzaam. Vissen zijn over het algemeen makkelijker te vangen dan de dieren die op het land leven. Alle zoetwatervissen zijn eetbaar, maar sommige tropische vissen kunnen gevaarlijk zijn. Denk hierbij aan de Sidderaal, Piranha's en zoetwater roggen die in de rivieren van Zuid-Amerika voorkomen.

Je kunt vis op verschillende manieren vangen:
  • met een haak
  • vallen zetten
  • vissen met een speer of harpoen
  • de vis bedwelmen
De plek waar je je hengel uitgooit of je val zet is heel belangrijk. Vissen vind je op plaatsen waar ze zich gemakkelijk en veilig voelen. Ze zijn ook gevoelig voor temperatuursverschillen. Bij warm weer zul je de vissen in dieper schaduwrijk water moeten vangen, omdat het daar koeler is. Bij koud weer gaan de vissen meer naar de oppervlakte van het water zodat ze zich met de zon kunnen opwarmen. Vissen verstoppen zich graag dicht bij de oever, tussen de stenen of een omgevallen boom.
Vissen met een haak
Dit is de bekendste methode van het vissen. De materialen die je hiervoor nodig hebt maken deel uit van je survivalkit(visdraad, haakjes en lood). Heb je geen survivalkit bij improviseer dan je haken met behulp van veiligheidsspelden, dorens, ijzerdraad, hout of stukjes bot. Met een grote haak vang je alleen grote vissen terwijl je met een kleine haak zowel grote als kleine vissen vangt. Een stevige lange tak kan als prima hengel dienstdoen. Gebruik aas dat zo veel mogelijk overeenkomt met het natuurlijke voedsel van de vis, zoals; wormen, maden, insecten, kleine visjes en bessen.
Enkele geïmproviseerde vishaken de eerste is van een veiligheidsspeld gemaakt, de andere twee zijn van dorens gemaakt.
Hieronder staat een methode om met een hengel te vissen, het is niet perse nodig om met een hengel te vissen. Maar het vergemakkelijkt het binnenhalen van de vis, en je kunt verder weg vissen. Een ander voordeel ten opzichte van het gebruik van een handlijn is dat je jezelf met een hengel niet aan het nylon visdraad zult snijden.
Bevestig aan een stevige stok een lijn met daaraan een dobber zodat u kunt zien wanneer u beet heeft. Heeft u geen dobber neem dan een ander klein drijvend voorwerp dat goed zichtbaar is vanaf de kant. zorg ervoor dat het aas niet op de bodem terecht komt. Verzwaar de lijn met wat loodjes, bevestig deze tussen de dobber en het haakje. Experimenteer met de diepte waarop u vist doe dit door de dobber naar boven of beneden te schuiven.
Vissen met een werphengel
Werphengels zijn er in veel verschillende lengtematen. De lijn van een werphengel is enkele tientallen meters lang, deze zit op een spoeltje gerold. Met een werphengel kan men een flink stuk vanaf de waterkant vissen. De lijn kan eenvoudig met een molen worden binnengehaald. Het gebruik van een werphengel vergt wel enige oefening.

Voor bushcraft doeleinden is er een telescopische uitvoering die uitgeschoven een lengte heeft van 150 cm, ingeschoven is deze werphengel nabij de 30cm.

Je kunt de werphengel ook als vaste hengel gebruiken, je kunt de lijn gewoon aan het bovenste oog vastknopen en de werpmolen thuislaten.

Vis vangen door vallen te zetten
Je kunt vis ook vangen door vallen, fuiken of netten in het water te plaatsen. Het vervaardigen van deze fuiken en netten is een tijdrovende klus, maar achteraf zul je er veel plezier van hebben.

Een visnet maak je door een touw van ongeveer 4 mm dik horizontaal tussen 2 bomen te spannen. De lengte bepaalt de diepte van uw net. De diepte zal ongeveer 3/8 van de lengte van uw lijn bedragen. Gebruik voor de verticale draden dunner touw. Vouw dit touw dubbel en maak dit met behulp van een prussik knoop vast aan de horizontale lijn. Doe dit over de gehele lengte van de horizontale lijn, houd 4cm afstand tussen de touwtjes. Als je hiermee klaar bent, neem dan twee neergaande touwtjes pak van de ene de linkse en van de andere de rechtse en leg op 4cm van de horizontale lijn een overhandse knoop. Ga nu door tot je alle touwtjes aan elkaar hebt verbonden. Je net is nu bijna klaar. Bind nu weer een touw tussen de twee bomen maar nu aan de onderzijde van je net. Bind alle touwtje vast aan dit touw. Tot slot breng je gewichtjes aan de onderzijde van het net zodat het op de bodem blijft hangen, maak drijvers aan de bovenzijde van het net zodat het blijft drijven. Bind aan de vier hoeken van het net touwen, hiermee kun je het aan de oever bevestigen.
Zo ziet het vervaardigen van een visnet er in de praktijk uit.
Veranker het visnet aan beide oevers met behulp van de touwen die je aan de hoeken van het net hebt gemaakt. Plaats het net onder een hoek op de stroomrichting, dit verkleint de kans dat er drijfhout achter blijft steken. De vissen die in het net zwemmen, zullen er met hun kieuwen in blijven steken. Dit is een dodelijke methode waarmee je de vispopulatie ernstige schade aan toe kan brengen. Laat het net dus niet onnodig in het water hangen.
Heb je een muskieten hoofdnet bij je dan kun je hiervan eenvoudig een schepnetje maken zodat je hiermee vis uit het water kunt scheppen. Neem een verse tak van circa 2 meter die eindigt in een V-vorm. Span het hoofdnetje tussen de V vorm en maak hem goed vast.
Nu kun je met je zelfgemaakte schepnet schooltjes kleine visjes uit het water scheppen, en als je met een hengel vist kun je met het schepnet grotere vissen gemakkelijk binnenhalen zonder dat de vislijn kapot gaat.
Een fuik kun je maken door jong hazelaar hout of wilgentakken in elkaar te vlechten. Construeer de fuik zo dat de vis er wel in kan zwemmen maar er niet meer uit kan. Dit doe je door een zogeheten trechter aan de ingang van de fuik te maken. Plaats aas in de fuik om de vis in de fuik te lokken.

Vis vangen met behulp van een speer
Een andere methode is het speervissen, dit is vooral effectief als je op schooltjes vissen jaagt. Je kan simpelweg een punt aan een stok slijpen met daaraan een weerhaak. Maar een betere methode is het speervissen met een drietand omdat je hiermee een groter oppervlakte kunt raken heb je ook meer kans dat je een vis raakt.

Snijd aan drie stokjes van ongeveer 15cm lang een punt met een weerhaak en bevestig deze dan met touw stevig aan een stok die ongeveer 2 meter lang is.
Ga rustig in het water staan en houd de speer in je hand, let op dat je geen schaduw over de vissen laat vallen en maak ook geen snelle bewegingen omdat de vissen dan schrikken en weggaan. Richt enigszins onder de vis om de refractie van het water te compenseren.
Zie je de vis werp de speer dan met veel kracht omlaag. Speervissen vergt wel enige oefening maar de volhouder wint.
Deze drietand wordt gebruikt door een indianenstam in het Amazonegebied om er vis mee te vangen. Om hem als speer te gebruiken dient hij eerst aan een stevige stok bevestigd te worden.