Eetbare wortels opgraven

Verschillende planten slaan zetmeel op in hun wortels, in de lente word dit zetmeel omgezet in suiker wat door de plant weer wordt gebruikt als voeding voor de nieuwe scheuten. Om deze reden zijn de wortels van deze planten het voedzaamst in de herfst en in de winter, maar in de lente zijn ze het lekkerst.

Let op!!! in de herfst en in de winter verliezen sommige plantensoorten hun bladeren, hierdoor zijn ze vaak niet goed te herkennen en kun je gemakkelijk een eetbare plant aanzien voor een giftige. Maar ook in de lente als plantjes nog geen goed te herkennen blad hebben is het soms moeilijk ze te identificeren als eetbaar. Eet daarom alleen wortels van planten als u zeker weet dat deze eetbaar zijn, en als u ze ook voor 100% als eetbaar heeft geïdentificeerd. Woodcraftsurvival.com kan op geen enkele wijze aansprakelijk gesteld worden voor verkeerde of onkundige handelingen.

Wortels van eetbare planten opgraven gaat het eenvoudigst met een graafstok, hieronder zie je hoe dat in zijn werk gaat.

Stap 1

Zoek een stok van ongeveer 150cm lang, deze moet bij voorkeur van hardhout zoals eikenhout zijn.

Snijdt één uiteinde in de vorm van een beitel.

Stap 2

Om het uiteinde nog harder te maken dien je deze te harden in het vuur, zorg ervoor dat de stok niet verbrand.

Ook zachtere houtsoorten kun je met een vuurtje geschikt maken om te gebruiken als een graafstok. Zachthout zal alleen veel eerder verslijten dan hardhout.
Stap 3

Zoek een plant met een eetbare wortel zoals deze paardenbloem.
Stap 4

Zet je graafstok op enkele centimeters van het plantje waar je de eetbare wortel van uit wilt graven.
En schraap het zand naar je toe, dus weg van het plantje.
Hier zie je goed hoe het zand vanaf de plant weg wordt geschraapt. Let erop dat je de wortel niet beschadigd.
Stap 5

Blijf zand wegschrapen totdat je de onderzijde van de wortel ziet, vervolgens haal je met je handen voorzichtig de wortel uit de grond.
Om rotting te voorkomen, dien je uitgegraven wortels zo snel mogelijk te bereiden.

Maak de wortels goed schoon, maar schil ze niet. In de schil zitten vaal veel vitaminen. Je kunt de wortels beter in stukjes snijden en vervolgens koken in water, zo verdwijnen de bittere stoffen die vaak in wortels zitten.

De stukjes van de wortel zijn gaar als ze zacht genoeg zijn om er met een vork of een stokje in te prikken.

De wortels van de paardenbloem kun je ook roosteren en vervolgens malen waarna ze te gebruiken zijn als koffie. Ze bevatten veel vitamine A en C en zijn rijk aan ijzer en calcium.