Een tafelvuur maken
In sommige gevallen is het niet verantwoord om direct op de grond een vuurtje te maken, bijvoorbeeld als de ondergrond uit een dikke laag humus of andere brandbare materialen bestaat en deze niet op een eenvoudige manier verwijderd kunnen worden.

Om ondergrondse branden te voorkomen kun je je vuurtje dan op een tafel bouwen, een bijkomend voordeel is dat je ook niet steeds hoeft te bukken.

In deze rubriek laten we je zien hoe je een eenvoudig tafelvuurtje kunt maken.
Stap 1

Zoek vier palen met een lengte van tenminste 1,5 meter en een doorsnede van circa 5cm.
Stap 2

Om de palen eenvoudig in de grond te slaan is het handig om de onderzijde van de vier palen te voorzien van een punt.
Stap 3

Sla de vier palen met de achterzijde van een bijl of een stevig stuk hout in de grond zodat je een vierkant of een rechthoek krijgt, dit is afhankelijk van hoe groot je je tafelvuur wilt maken.

Sla de palen circa een halve meter in de grond, dit moet voor voldoende stabiliteit zorgen.

Voor 1 a 2 personen voldoet een tafelvuur van 60x60cm, heb je een grotere groep waarvoor je moet koken dan kun je je tafelvuur 100x60cm maken.
Stap 4

Het tafelvuur moet stabiel zijn zodat deze niet uit elkaar valt tijdens het koken. Een omvallend tafelvuur zou namelijk een natuurbrand kunnen veroorzaken.

Om de tafel stevig te maken dien je de staanders met een dwarsbalk aan elkaar vast te maken. Dit gaat het eenvoudigste met een kruissjorring.

Om niet in de knoei te komen met je sjorringen kun je het beste twee dwarsbalken aan de onderzijde en twee aan de bovenzijde van je palen maken.

De bovenste twee dwarsbalken dien je op een hoogte van circa 80 centimeter te bevestigen, dit word namelijk de bovenzijde van je tafel.
Detail van een kruissjorring in de rubriek Knopen, steken en sjorringen .
Stap 5

Op de onderste twee dwarsbalken kun je kleine stammetjes leggen zodat je een plank krijgt, hierop kun je dan je kookspullen leggen tijdens het koken.
Stap 6

Maak nu ook een vlonder boven op de bovenste dwarsbalken.
Stap 7

Met een schep of een graafstok kun je eenvoudig het gras of de humuslaag van de ondergrond verwijderen zodat je eenvoudig bij het zand wat er onder zit komt.
Stap 8

Leg het zand bovenop de bovenste vlonder van je zojuist gepionierde tafel.

Dit zand voorkomt dat het hout en de sjorringen verbrand.
Stap 9

Een zandlaag van 10cm dik is ruim voldoende om het hout tegen verbranden te beschermen.
Stap 10

Vervolgens kun je een vuurtje boven op het zand maken.

Een pannetje kun je met een driepoot boven het vuur hangen of je plaats twee stenen of balken langs het vuur waar je een barbecuerooster op legt.
 
  Stap 11

Je kan natuurlijk ook een stuk RVS kippengaas op twee balkjes boven de hete kolen leggen , hierop kun je dan vrij eenvoudig barbecueën.