Fatwood
Fatwood is harshoudend hout wat je in dode naaldbomen aan kunt treffen. Hars brand erg goed waardoor harshoudend materiaal uitermate geschikt is om er een vuurtje mee aan te maken, zelfs bij erg natte weersomstandigheden.

Als een naaldboom beschadigd komt de harsproductie razendsnel op gang om de beschadigde plekken te voorzien van hars, hierdoor zal de boom sneller herstellen en de breukvlakken van afgebroken takken worden afgesloten, waardoor ziektekiemen de boom op deze plekken niet meer kunnen aantasten.

Je kunt fatwood vinden op de plaats waar de takken zijn afgebroken, of in de wortels van een naaldboom die vlak boven de grond is afgebroken.
De Zwarte Den heeft de hoogste harsproductie van alle soorten dennenbomen.
Stap 1

De eenvoudigste manier om aan fatwood te komen is om een dode rechtopstaande boom te vinden. Op de plek waar de stompjes van oude  afgebroken takken zitten heb je de grootste kans op het vinden van fatwood.

Vervolgens zaag je vlak langs de stam het stompje van de tak af, indien er hars in het hout zit zul je vrijwel direct een terpentine achtige geur ruiken.
Fatwood is kleverig en heeft een donkergrijze, oranje of roodachtige kleur.
En ruikt naar terpentine.

Grotere stukken fatwood kun je grbuiken om je vuurtje onder natte omstandigheden aan te houden, als het harshoudende hout eenmaal brand is het erg moelijk om dit uit te krijgen.
Stap 2

Als we het fatwood willen gebruiken om er een vuurtje mee aan te maken, zullen we dit stuk fatwood in luciferdikke stukken moet splijten.

Het splijten gaat het veiligste door een mes op het stuk fatwood te zetten waar je het wilt splijten, met een stevige tak splijt je eenvoudig en veilig het fatwood.
 
Stap 3

Als we het fatwood in luciferdikke stukjes hebben gespleten kun je het met een lucifer aansteken.
Stap 4

Nu je fatwood brand kun je er je vuurtje mee aanmaken.
Fatwood is ook in de winkel verkrijgbaar onder de naam Maya Dust.
  (c) 2019 by woodcraftsurvival.com