Vuur maken in de sneeuw
Als het buiten vriest dan kan het van levensbelang zijn om een vuurtje te maken. Hier kun je jezelf opwarmen, je kunt er je kleding mee drogen en je kunt er sneeuw en ijs mee smelten om je eigen van voldoende drinkwater te voorzien.

Zorg als je door koude streken gaat rondtrekken dat je altijd droog tondel bij je draagt, en één of meerder manieren om een vuurtje te ontsteken.
Bereid je kampvuurplaats zorgvuldig voor, vooral met koud weer wil je niet onnodig veel energie verspillen. Alles moet meteen de eerste keer goed gaan.
Stap 1

Je kunt je vuurtje niet rechtstreeks op de sneeuw maken, want na enige tijd smelt de sneeuw en is de kans groot dat je vuurtje dooft.

Voor je begint met het  maken van een vuurtje in de sneeuw dien je de sneeuw tot aan het zand weg te graven. Ligt er heel veel sneeuw dan kun je een vuurtje op rotsachtige grond of iets dergelijks maken.
Stap 2

Maak op de grond een bodem van takken of gespleten stammetjes, hierbovenop maak je het vuur. Mocht door de warmte de grond ontdooien dan heeft dit niet meteen effect op je vuurtje

Uiteindelijk zal de houten bodem ook volledig verbranden, maar dan is het vuurtje heet genoeg om het smeltwater te verdampen zonder dat je vuurtje dooft.
Stap 3

Maak van hout een pagode of een wigwam, ik gebruik hout of takken van diverse diktes zodat de dunnere houtjes de dikkere zullen aansteken.

In het midden leg je voldoende tondel en aanmaakhoutjes zodat je het vuur met één lucifer of vonk kan aansteken.
Stap 4

Ontsteek het tondel, als je de opbouw van je vuurtje op een juiste manier hebt gemaakt zal de pagode na enige tijd volledig branden.
Stap 5

Als je vuurtje eenmaal goed brand kun je een billycan in je vuurtje zetten. Zorg er wel voor dat hij stabiel staat anders loop je het risico dat hij omvalt.

Je kan eventueel nog wat hout rondom je billycan leggen.
Als je vuurtje eenmaal gedooft is kun je zien dat het platform wat je van hout hebt gemaakt ook helemaal verbrand is.
(c) 2021 by woodcraftsurvival.com