Vuur maken met behulp van een noodfakkel
Een goed uitgerust schip of een reddingsvlot van een vliegtuig bevat één of meerdere noodfakkels om in geval van nood een noodsignaal naar reddingswerkers in de buurt af te kunnen geven. Maar je kunt een noodfakkel ook gebruiken om er een kampvuurtje mee aan te maken.

Om met een noodfakkel je kampvuur aan te maken dien je een wigwamvorm van droge brandbare materialen te maken, vervolgens richt je de noodfakkel naar de onderzijde van de brandbare materialen en ontsteek je de noodfakkel volgens de voorschriften op het etiket. De fakkel zal gedurende 60 seconden ontbranden waarbij er temperaturen van wel 1600°C bereikt kunnen worden. Deze temperatuur is hoog genoeg om zelfs bij regen een vuurtje aan te maken.

Kijk niet rechtstreeks naar het licht van de brandende fakkel, met een lichtopbrengst van wel 15.000 kaarsen loop je het risico op lasogen.
Na het ontsteken van de noodfakkel kun je hem natuurlijk ook onderin je wigwam met brandbare materialen leggen, zodat je de fakkel niet vast hoeft te blijven houden.