Vuur maken met een handboor

Omdat een handboor maar uit twee onderdelen bestaat is deze veel eenvoudiger te vervaardigen dan een vuurboog. Tevens vergt het gebruik van een handboor veel minder techniek, ondanks dat blijft de vuurboog toch veel effectiever als de handboor. Dit komt omdat je met een vuurboog veel meer warmte genereert.

De handboor wordt voornamelijk gebruikt in warme en droge klimaten, denk hierbij aan woestijngebieden als de Kalahari en de Death Valley.

Voor onze handboorset hebben wij gebruik gemaakt van een droge Yucca bloemstengel, deze kun je vinden in tuinen en parken.

Deze handboorset bestaat uit;
1. Plankje van Yucca hout.
2. Boor van Yucca hout.
Zowel de spindel en het plankje van deze handboorset zijn gemaakt van droog Yucca hout.

Een ideale spindel heeft een lengte van ongeveer 60 cm en is ongeveer 1 cm dik, en een ideaal plankje heeft een lengte van 30cm, een breedte van 2 cm en een dikte van 1cm.   

Zorg voordat je begint dat je genoeg kurkdroge tondel hebt klaarliggen.

Maak een klein inkeping in het midden van het plankje, vervolgens wrijf je met de muis van je handen de spindel in het plankje. Tijdens het wrijven dien je ervoor te zorgen dat de spindel tegen het plankje aan wordt gedrukt (we noemen dit boren), je zult merken dat je handen automatisch naar beneden gaan.

Zijn je handen eenmaal beneden dan moet je snel je handen weer naar boven verplaatsen. Dit doe je door met één hand de spindel vast te houden, intussen pak je met je andere hand de spindel aan de bovenzijde vast, vervolgens plaats je de andere hand erbij en kun je weer verder gaan met boren.

Inmiddels heeft de spindel al een kuiltje in het plankje geboord, om het boorsel op te vangen dien je aan één zijkant een inkeping in het plankje te maken.

Leg nu een droog stukje schors onder de uitsparing van het boorgat, dit dient ervoor om het boorsel in op te vangen.

Vervolgens kun je weer verder gaan met boren begin rustig als er rook ontstaat voer je het tempo op. Als het bruine boorsel wat zich in de inkeping heeft verzamelt begint te roken dien je nog enkele seconden door te boren. Er ligt dan een gloeiend kooltje te wachten.
Vervolgens breng je het stukje schors met het gloeiende kooltje naar je tondel, nu is het noodzaak dat dit voorzichtig aanblaast.
Uiteindelijk begint het tondel te roken, nu moet je nog harder blazen.
En de beloning is een vuurtje.
Je kunt de handboor veel effectiever maken met een stuk touw.

Pak een stuk touw en maak aan beiden uiteindes een lus waar je duimen doorheen passen. Met een klein lusje in het midden kun je dit stuk touw aan de bovenzijde van de aangepunte spindel bevestigen. Je kunt nu met je handen de spindel heen en weer bewegen, en flink wat druk op het plankje uitoefenen zonder dat je steeds de spindel hoeft over te pakken.