Vuur maken met een accu
Als je gestrand bent met een auto, vliegtuig of boot. Dan kun je vaak eenvoudig een vuurtje maken met behulp van de accu die zich in dit voertuig bevindt. Het eenvoudigste gaat dit met staalwol of een pannenspons. Maar het kan ook met andere makkelijk te ontbranden stoffen of vloeistoffen.
Stap 1

Haal bij voorkeur de accu uit het voertuig, zoek twee stukken elektriciteitskabel, deze kun je uit het voertuig halen. Je kunt ook eventuele aanwezige startkabels gebruiken. Verzamel hout en tondel op de plaats waar je het vuurtje wilt gaan maken. Als tondel gebruiken wij hier een pannenspons. Maar benzine en olie zijn ook goede makkelijk te ontbranden stoffen.

Stap 2

Maak de beide uiteindes van de twee stukken elektriciteitskabel bloot zodat je het koperdraad ziet zitten. Dit kun je eenvoudig doen met je multitool of met je mes, door voorzichtig op ongeveer 5 tot 10 cm vanaf het uiteinde de mantel rondom in te snijden. Vervolgens verwijder je de mantel van de kern.

Stap 3

Hier zie je een stuk elektriciteitsdraad waar aan het uiteinde de mantel van verwijderd is.

Stap 4

Wikkel aan ieder van de twee polen een stuk elektriciteitsdraad, let hierbij op dat uiteinden van de twee elektriciteitsdraden elkaar niet raken. Anders kan er kortsluiting ontstaan wat ertoe kan leiden dat de elektriciteitsdraden doorbranden of dat de accu kapot gaat.

Stap 5

Houd één van de twee elektriciteitsdraden tegen (in dit geval) de pannenspons. Strijk nu met de andere elektriciteitsdraad over de pannenspons, hierdoor ontstaat er een elektrische vlamboog die de pannenspons doet ontbranden. Aan deze pannenspons kun je vervolgens weer tondel en dunne takjes toevoegen zodat je een vuurtje kunt opbouwen.

Waarschuwing!!! De elektriciteitsdraden kunnen in zeer korte tijd erg heet worden, wat brandwonden aan handen kan veroorzaken.