Vuur meenemen

Als je in een survivalsituatie bent beland kan het je een hoop moeite en energie kosten om een vuurtje te maken, dit kan komen omdat je niet de juiste uitrusting bij je hebt, of omdat je niet over de juiste kennis en ervaring beschikt om op een alternatieve manier vuur te maken.

Als het je dan uiteindelijk toch is gelukt om een vuurtje aan te maken dien je er zorg voor te dragen dat dit vuurtje ook blijft branden, maar in sommige gevallen zul je jezelf moeten verplaatsen naar een andere locatie omdat dit veiliger is (bv bij overstromingen). Het is dan verstandig om het "vuur" met je mee te nemen naar de volgende locatie.

Er zijn verschillende methodes om een vuur met je mee te nemen, maar het principe is bij alle methodes hetzelfde je neemt een gloeiend kooltje van je kampvuur mee naar de nieuwe locatie en maakt met behulp van dat kooltje een nieuw kampvuurtje.

 

Methode 1
Stap 1

De eenvoudigste en snelste manier om vuur met je mee te dragen is in een leeg conservenblik, deze is namelijk bestand tegen de hoge temperatuur van de gloeiende kooltjes.
Stap 2

Maak rondom aan de onderzijde van het leeg conservenblikje gaatjes, dit gaat vrij eenvoudig met de priem van je zakmes of multitool.
Heb je geen priem in je multitool of zakmes zitten, gebruik dan de blikopener. Dit doe je door de punt van de blikopener in het conservenblik te duwen, vervolgens maak je een draaiende beweging zodat het gaatje groter wordt.
Stap 3

Maak ook halverwege het conservenblikje gaatjes.
Stap 4

We maken nu twee gaatjes aan de bovenzijde van het blikje, door deze twee gaatjes komt een stukje ijzerdraad of touw. Dit stuk ijzerdraad of touw vormt het hengsel van het blik.
Stap 5

Pak een stukje boomschors en leg er een gloeiend kooltje uit je kampvuur op, om te voorkomen dat je jezelf verbrand doe je dit met een tangetje of een paar stokjes.
Stap 6

Vervolgens leg je het gloeiend kooltje op stuk van een droge tonderzwam.
Stap 7

Blaas voorzichtig tegen het kooltje aan.
Stap 8

Na enige tijd is het kooltje in de tonderzwam gebrand, de tonderzwam zal nu uit zijn eigen blijven gloeien.
Stap 9

Plaats het gloeiende stukje tonderzwam in je conservenblikje. Je kunt de bodem en de zijkanten met droog mos opvullen, met de rook en geur die hier vanaf komt blijven de insecten op afstand.
Pak het blikje vast aan het hengsel.
Stap 10

Nu kun je op pad met een gloeiend kooltje in de hand, controleer tijdens je tocht regelmatig of de tonderzwam gloeit. Blaas zo nodig het kooltje weer wat aan.
Methode 2
Heb je geen conservenblik dan kun je een mandje vlechten van wilgen of berkenbast waarin je de tonderzwam kunt stoppen.

Of je maakt een soort van hangmatje om de tonderzwam in mee te vervoeren, hoe dat in zijn werk gaat zie je hieronder.
Stap 1

Verzamel stukken wilgenbast, let erop dat je ze in de lengterichting van de boom af haalt.
Stap 2

Verwijder de stugge buitenbast van de soepele binnenbast.
Stap 3

Snijd de binnenbast op maat.
Stap 4

Vervolgens vlecht je de bast in elkaar zodat je een stevig touw krijgt.
Stap 5

Knoop vier stukken touw aan beide uiteindes aan elkaar vast. Nu kun je de tonderzwam tussen de vier touwen plaatsen, je krijgt nu een soort van hangmat voor je tonderzwam.