Vuur maken met behulp van een vuursteen en vuurslag
Vuur maken met behulp van een vuurslag is een oude techniek die al duizenden jaren word toegepast. Voor het maken van een vuur met een vuurslag heb je een vuurslag, een stuk vuursteen (silex) en tondel nodig.
Voor het maken van een vuur met een vuurslag heb je een vuurslag, een stuk vuursteen en tondel nodig.
Vuurslagen zijn er in veel verschillende soorten en maten. Je kunt ook een oude vijl gebruiken als vuurslag.

Heel vroeger werd pyriet gebruikt als vuurslag, pyriet wordt tegenwoordig gebruikt als ijzererts.

Vuursteen (silex) is een gesteente dat veelal tussen kalksteen wordt aangetroffen, het is vaak bruin, zwart of grijs van kleur.

Vuursteen is een erg hard gesteente, als je een vuursteen kapot slaat ontstaat er vaak een breukvlak met vlijmscherpe kanten.

Vuursteen wordt vuursteen genoemd omdat een slag met een stuk vuursteen op een stuk ijzer of pyriet vonken op kan leveren.

Als tondel is verkoold katoen of het hoedje van de tonderzwam uitermate geschikt, omdat de tonderzwam beschermd is gebruiken wij meestal verkoold katoen.
Stap 1

zorg je dat je tondel hebt klaarliggen, ik heb hiervoor pluizen van de populierboom (kapok) en berkenschors gebruikt. (zie de foto hiernaast)

Stap 2

Neem een stuk tondel en leg dit bovenop het stukje vuursteen, doe dit zodat het stukje tondel enkele millimeters van de scherpe rand van de vuursteen afligt.

Stap 3

Sla vervolgens met de vuurslag tegen een scherpe rand van de vuursteen, door de hardheid van de vuursteen zullen er gloeiende stukken metaal van de vuurslag afvliegen. Deze vonken moeten op het tondel terecht zien te komen, omdat de meeste vonken naar boven vliegen is het raadzaam om het tondel (in mijn geval het verkoolde katoen) boven op de vuursteen te leggen.

Stap 4

Als er een vonk op het katoen valt zal het katoen beginnen te gloeien, stop het gloeiende katoen in de tondel.

Stap 5

Nu even voorzichtig blazen en we hebben vuur.